Takáto podpora Merkelovej asi sotva pomôže. Prišla totiž z Bruselu

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Merkelovej výroky o zvládnutí migračnej krízy z roku 2015 sú dnes terčom posmechu, boli však “tým jediným správnym, čo sa v tom čase dalo povedať”, vyjadril sa Timmermans počas diskusie s bývalým britským ministrom zahraničných vecí Davidom Milibandom, z ktorej citovala agentúra DPA.

    Európania sú podľa neho zmietaní medzi súcitom, ktorý v nich vyvoláva fotografia utopeného malého utečenca Ajlana, a nedobrými pocitmi po udalostiach počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom, kde sa ženy stali obeťami hromadného prepadávania mužmi cudzokrajného výzoru. Migrácia je však problémom, ktorého vyriešenie je “našou morálnou povinnosťou”, povedal.

    Miliband, ktorý je v súčasnosti šéfom humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC), sa v diskusii vyslovil za štruktúrovaný program umožňujúci kontrolované prijímanie utečencov v Európe.

    Merkelová obhajovala dnes svoju migračnú politiku na pôde nemeckého Spolkového snemu, kde okrem iného vyhlásila, že situácia ohľadne zvládania prílevu utečencov je v súčasnosti “mnohonásobne lepšia než pred rokom”.

    Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) zaznamenala v nedeľňajších parlamentných voľbách v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko výrazné straty, z čoho profitovala pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Médiá tento neúspech dávajú do súvislosti práve s migračnou politikou nemeckej kancelárky.

    - Reklama -