Rudolf Pado: Lykožrút je v tom nevinne

0
Gabriela Matečná (Autor: SITA)

… správne ho mediálne odkomunikovať. Ostatné je len a len politika – v prospech niečoho a niekoho.

Úderka Štátnych lesov TANAPu – v základnom personálnom zložení prežívajúcom akékoľvek vlády a reorganizácie – spustila, v ostatnom čase, mediálnu hystériu – od Oravy po Spiš, ktorej hlavným protagonistom sa stal nenápadný predstaviteľ chrobákov – lykožrút.

Starostlivo preosievané fotografie zužujúce tému lesa na jedinú vrstvu – stromovú, vedrá podkôrnikov pred povrchnými novinármi, patetické vyjadrenia lesníkov … majú aj prehuleného kaviarenského povaľača presvedčiť o tom, že (nielen) v TANAPe aktuálne prebieha apokalypsa.

Ministerka, ktorú zjavne netrápia stovky hektárov najbonitnejších pôd Západoslovenskej nížiny zapráskaných logistickými centrami a priemyselnými parkami, stoná – pred televíznymi kamerami – nad inváziou podkôrneho hmyzu, trápi ju erózia pôdy, vysychajúce studničky a horské potoky.

Komu a čomu tento chaos vyhovuje?

Túto rychlokvasenú predstaviteľku štátnej moci zjavne netrápia tie isté problémy vyvolávané samotnou lesníckou činnosťou napr. v Starobocianskej doline, vydrancované lesy Kysúc, Spišskej Magury, Slanských vrchov … , kamióny dreva mieriace do zahraničia, zničené obecné a štátne cesty, ktorých opravu má zaplatiť niekto iný (internalizácia ziskov a externalizácia spoločenských nákladov), nehovoriac o stave turistických chodníkov a cyklociest.

Netrápi ju urbanistická katastrofa Donoval, spľundrovaná Demänovská Dolina či oblasť nad Tatranskou Lomnicou, kde ktosi v minulosti štebotal o kompromise s ochranou prírody – „už len trošku dobudujeme a bude …“ , pričom najnovšie sa na tieto lokality valia ďalšie požiadavky na „rozvoj“ – napr. megaparkovisko v Tatranskej Lomnici, nový rezort v Jasnej (12 zjazdoviek o dĺžke 13 km, 5 lanových dráh, 430 parkovacích miest) a rozširovanie existujúcej zjazdovky TMR v tej istej doline.

Nemá jej kto pripomenúť legendárny výrok šéfa Výboru Vlády SR pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier Ivana Štefanca: „Tam kde bol les, bude znovu les!“ a konfrontovať ju s realitou výstavby zjazdoviek a obslužnej infraštruktúry na území TANAPu od roku 2005.

Nepozná vyše desaťročný príbeh zonácie TANAPu, nevie či nechce odpovedať na základnú otázku: „Komu a čomu tento chaos vyhovuje?“

Neťahajte, prosím, do toho lykožrúta. Ten na úrade nesedí

Mám za to, že pani ministerka nebola oboznámená s definíciou národného parku a preto jej zjavne uniká jeho hlavný zmysel. Nemá pravdepodobne ani minimálnu vedomosť o predpokladanom vývoji lesných spoločenstiev, vodných zásob … komunikovaných v národných správach o zmene klímy pre jednotlivé oblasti SR. V opačnom prípade by obsahovali jej horlivé vyjadrenia aj aspekt pokory a nadčasovosti.

Lykožrút, migranti, putovanie so sociálnymi balíčkami po marginalizovaných regiónoch … sú len dymové clony, verbálna hlušina, politické balóniky … odkláňajúce značnú časť prihlúplych obyvateľov Slovenska od vnímania podstaty fungovania štátu.

Štát ako organizovaná zločinecká skupina v prospech vyvolených.

Preto sa pýtam: „Cui bono, pani ministerka, cui bono … ???“ A neťahajte, prosím, do toho lykožrúta. Ten na úrade nesedí.

Rudolf Pado

Článok publikujeme so súhlasom autora/vydavateľa, pôvodný text nájdete na pado.blog.sme.sk

- Reklama -