Stráca Merkelová súdnosť? To, čo vyhlásila znie neuveriteľne

    0
    Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Merkelovej Kresťanskodemokratická únia (CDU) zaznamenala v nedeľňajších parlamentných voľbách v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko výrazné straty, z čoho profitovala pravicovo-populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Médiá tento neúspech dávajú do súvislosti práve s migračnou politikou nemeckej kancelárky. 

    Angela Merkelová však dnes svoj prístup k riešeniu migračnej krízy opäť obhajovala, pričom zdôraznila, že za posledný rok došlo k výraznému zlepšeniu situácie. “Zostáva však stále veľa toho, čo je potrebné urobiť,” dodala. 

    Kancelárka pripomenula, že jej vláda zaviedla mnohé  opatrenia na integráciu utečencov a zlepšenie bezpečnosti v krajine. Pripustila však, že je potrebné zefektívniť mechanizmus vracania neúspešných žiadateľov o azyl. “Musíme im povedať, aby odišli, inak (proces integrácie) nemôžeme zvládnuť,” dodala.

    Merkelová, ktorá sa v uplynulom období dostala pod paľbu kritiky v súvislosti s tým, že vyslovene neodsúdila čistky prebiehajúce v Turecku po neúspešnom pokuse o prevrat, zároveň obhajovala migračnú dohodu medzi EÚ a Ankarou. 

    Dohoda, ktorej dôsledkom je výrazný pokles v počte úmrtí migrantov v Egejskom mori, by podľa kancelárky mala slúžiť ako “vzor pre podobné dohody” s ďalšími krajinami, ako napríklad Egyptom, Líbyou či Tuniskom. 

    - Reklama -