Toto si k Ficovi ešte nikto nedovolil. Premiér bude dnes zrejme poriadne trieskať dverami

    0
    Premiér Robert Fico (Autor: TASR)

    Zajd Husajn (52), ktorý je Jordánec a moslim, reagoval na sľub vodcu holandskej ultrapravice Geerta Wildersa zakázať v Holandsku Korán a nepúšťať do krajiny moslimských migrantov. 

    “Čo má pán Wilders spoločného s pánmi Trumpom, Orbánom, Zemanom, (rakúskym kandidátom na prezidenta Norbertom) Hoferom, Ficom, pani (Marine) Le Penovou a (predstaviteľom britských nacionalistov Nigelom) Farageom, to má tiež spoločné s Dáišom (Islamským štátom). Všetci sa v rozličnej miere pokúšajú oživovať minulosť,” vyhlásil vysoký komisár OSN. 

    Britský denník Independent v noci nadnes zverejnil Zajdov prejav na svojom webe v plnom znení. “Nemýľte sa, celkom isto neprirovnávam činy nacionalistických demagógov k činom Dáišu, ktoré sú obludné a odporné. Dáiš musí byť postavený pred spravodlivosť. Avšak podobá sa ich štýl komunikácie, ich používanie poloprávd a prehnaného zjednodušenia,” povedal ďalej bývalý jordánsky veľvyslanec v USA.

    Súčasne vyzval na podniknutie krokov proti európskym a americkým politikom “vyvolávajúcim atmosféru plnú nenávisti”, ktorá sa podľa neho “môže zvrhnúť na násilie”. “Som moslim, ktorý … má bielu pleť, ktorého matka je Európanka a otec Arab. A som tiež nahnevaný. Pre lži a polopravdy pána Wildersa, jeho manipulácie a vyvolávanie strachu. Viete, pred 20 rokmi som slúžil v mierových silách OSN počas balkánskych vojen – vojen tak krutých a zničujúcich, ktoré vznikli v rovnakej 'továrni' na podvody, bigotnosť a etnický nacionalizmus,” zdôraznil.

    - Reklama -