Rakúsky prezidentský kandidát Van der Bellen kritizoval snahy o zákaz burkín

    0
    Plagát volebnej kampane Van der Bellena (Autor: Hans Štembera)

    “Zákazy burkín považujem za hlúpe,” povedal bývalý predseda rakúskej strany zelených, ktorý vo voľbách kandiduje ako nezávislý.

    Súčasne priznal, že v ňom vyvoláva určité obavy nosenie závojov zahaľujúcich tvár. Napriek tomu by v tomto smere nepresadzoval zákonné reštrikcie.

    Van der Bellenov súper v prezidentských voľbách – kandidát pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer – v auguste vyzval na zavedenie zákazu nosenia buriek, ktorými si niektoré moslimky zahaľujú celé telo vrátane tváre.

    V májovom druhom kole prezidentských volieb veľmi tesne zvíťazil Van der Bellen. Voľby sa však 2. októbra budú opakovať pre nezrovnalosti pri zratúvaní hlasov. Prieskumy pred opakovaným druhým kolom favorizujú Norberta Hofera, ktorý má pred svojím súperom päťpercentný náskok.

    Diskusiu okolo celotelových plaviek vyvolali počas tohtoročnej letnej sezóny zákazy ich nosenia, ktoré zaviedli desiatky francúzskych miest a obcí. Dôvodom boli obavy o bezpečnosť po sérii teroristických útokov v krajine. Zákaz burkín podporil aj bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorý sa v budúcoročných voľbách bude ako kandidát pravice opätovne uchádzať o najvyššiu funkciu.

    - Reklama -