Ruské voľby nič nevyriešia, Západ tam stále bude neobľúbený. Oskar Krejčí vysvetľuje dôvody

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    „Ako hovorí klasik, murár zaujíma novinárov, len keď spadne z lešenia. Pre mainstreamové médiá sa ruské voľby stanú dôležité, až keď bude niektorý z opozičných politikov protestovať proti výsledkom,“ poznamenáva Krejčí na úvod.


    Po skončení volieb sa ale v Rusku veľa nezmení. Prieskumy predpovedajú, že vládna strana Jednotné Rusko, ktorá v predvolebnej kampani využíva predovšetkým citáty prezidenta Vladimira Putina, zvíťazí. Možno však nezíska 49 percent hlasov ako v roku 2011, ale „len“ necelých 42 percent. Opozičné strany, ktorým sa darilo ešte za exprezidenta Borisa Jeľcina, sú práve pre spojenie s prvým postsovietskym prezidentom dnes nevoliteľné. Jednotné Rusko sa ešte v roku 2014 tešilo podpore 60 percent Rusov, lenže to boli časy pripojenia Krymu k Rusku. Potom prišli západné sankcie a klesajúce ceny ropy a Rusi začali pociťovať zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu.

    Poníženia Rusov krajinu stmeľujú

    „V tejto fáze je vlastenectvo rozhodujúce. Opiera sa o silné emocionálne zázemie v podobe frustrácie z rozpadu Sovietskeho zväzu, ale aj o naberanie sebavedomia v súvislosti s opätovným pripojením Krymu a obnovením dôveryhodnosti armády, čo ukazujú operácie v Sýrii. Významnú úlohu nesporne zohrávajú sankcie. Zvlášť sankcie týkajúce sa oboch olympiád vnímajú Rusi ako urážku, snahu ponížiť ich – čo ruskú krajinu stmeľuje. Skúsenosti s jeľcinovským obdobím a sankcie robia z väčšiny takzvaných demokratických opozičných strán či politikov dovolávajúcich sa Západu takmer nevoliteľné celky. Preto toľko priazne niektorých západných štátnikov k nedemokratickým farebným revolúciám, opisuje situáciu v Rusku Krejčí.

    „Ten, kto v Rusku verí na rovnoprávnu partnerskú spoluprácu so súčasnými washingtonskými či bruselskými elitami alebo v ich zhovievavosť a porozumenie, je naivný,“ dopĺňa.


    Nech voľby dopadnú akokoľvek, o osude premiéra nakoniec rozhodne ruský prezident Vladimir Putin. Je otázka, či ponechá vo funkcii Dmitrija Medvedeva, ktorému Rusi zazlievajú svoje ekonomické ťažkosti, zatiaľ čo prezident je pre nich symbolom sily a vlastenectva. V najužšom tíme prezidenta už došlo k niektorým personálnym zmenám, ktoré majú pomôcť omladeniu tímu prezidentových spolupracovníkov.

    Ruský volebný systém zodpovedá podľa Krejčího štandardom západných liberálnych demokracií. Tiež si nemyslí, že by voľby mohli byť zmanipulované, pretože ruské volebné miestnosti sú pod dohľadom volebných komisií aj internetových kamier.

    Celý rozhovor nájdete TU.

    - Reklama -