V Bratislave prebehne veľký summit EÚ. Má stanoviť jej diagnózu

    0
    Premiér Robert Fico a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Slovenský premiér Robert Fico to uviedol po dnešných rokovaniach s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, ktoré boli zamerané na prípravu neformálneho summitu. Diskusie na vysokej politickej úrovni o budúcnosti EÚ by mali podľa Fica pokračovať na jar vo Vallette, počas maltského predsedníctva v EÚ, a ukončiť by sa mali v Ríme v rámci osláv 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv.

    Fico zdôraznil, že lídri budú v Bratislave prvýkrát od britského referenda diskutovať o tom, ako má vyzerať EÚ, ako budú nastavené jej priority a na čo sa treba zamerať v ďalšom období.

    Premiér podľa vlastných slov ubezpečil Tuska o tom, že Slovensko je pripravené organizačne zvládnuť takéto podujatie. Summit bude podľa jeho slov rozdelený na tri časti – doobedňajšie rokovania na Bratislavskom hrade, plavba loďou po Dunaji smerom k Danubiane spojená s pracovným obedom a ukončenie rokovaní na Hrade.

    Pokiaľ ide o obsah nadchádzajúceho summitu, ten by sa mal podľa šéfa slovenskej vlády svojim významom zapísať do histórie summitov EÚ.
    “Chceli by sme, aby summit bol jasnou odpoveďou pre všetkých ľudí, ktorí žijú v EÚ, že únia aj napriek rozhodnutiu voličov v Británii je životaschopná a je pripravená postarať sa o nové a ambiciózne ciele a ochrániť svojich občanov pred mnohými negatívnymi javmi,” vyhlásil Fico.

    Medzi ciele, ku ktorým sa chce podľa neho summit dopracovať, je vytvárať také pracovné a životné podmienky, aby Európa aj naďalej patrila medzi najatraktívnejšie miesta na Zemi.

    Lídri sa v Bratislave nevyhnú ani témam migrácie, bezpečnosti a boja proti terorizmu. Ďalej to budú debaty o podpore investícií a o návrhoch na posilnenie tzv. Junckerovho investičného plánu. K novým tematickým okruhom má patriť oblasť digitalizácie a dôraznejších investícií pre mladých ľudí.

    “Ale predovšetkým si chceme stanoviť jasnú diagnózu kde sa nachádza EÚ po rozhodnutí Británie. Bolo by ambiciózne očakávať, že na všetky odpovede nájdeme v Bratislave odpoveď, napríklad v otázke migrácie. Aj preto chceme zadefinovať oblasti, ktoré ponúkneme verejnosti ako možnosť pre zabezpečenie kvalitnejšej Európy a viac ochrany aj v zmysle sociálneho a hospodárskeho života,” povedal Fico.

    Premiér sa v predvečer summitu v Bratislave ešte raz stretne s Donaldom Tuskom a naplánované má aj stretnutie s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

    - Reklama -