VIDEO Chytá utečencov, zväzuje im ruky, kričí na nich a odovzdáva ich polícii. Novinky o kontroverznom surovcovi

    0
    Samozvaný bulharský domobranca Dinko Valev. (Autor: Facebook: Dinko Valev)

    Ako konštatuje britský denník Daily Mail, bývalý bulharský zápasník si zo svojich aktivít urobil veľmi dobrý biznis a žije si teraz aj vďaka priazni svojich fanúšikov na vysokej nohe. V jednom zo svojich najnovších videí ukazuje svoj úplne nový športový automobil Mercedes S-Class, ktorý si kúpil v prepočte za viac ako 88-tisíc eur. Na videu okrem iného ďakuje svojim priaznivcom z celého sveta a konštatuje, že si tento luxusný automobil mohol zakúpiť práve vďaka nim.

    Popularita Valeva má však aj svoje tienisté stránky. Islamský štát nedávno ponúkol 50 000 dolárov tomu, kto Valeva zabije. Bývalý poloprofesionálny wrestler sa stal bulharským hrdinom potom, keď začal na YouTube publikovať expresívne videá, v ktorých ukazuje, ako prenasleduje vystrašených utečencov zo Sýrie a ďalších krajín Blízkeho východu či afrického kontinentu. Na niektorých videách sú ženy a deti, ktoré musia kľačať. Mužov potom núti ležať na bruchu so zviazanými rukami za chrbtom.

    „Vráť sa do Turecka. Bulharsko nie je krajina pre teba,“ pokrikuje viditeľne rozčúlený Valev na utečencov v jednom videu. Samotný Valev považuje svoju činnosť za príklad „verejnej služby“ Bulharsku, do ktorého vlani prišlo asi 30 000 migrantov z Turecka, a tvrdí, že chytených utečencov vždy odovzdáva polícii. Vo svojej krajine je natoľko populárny, že mu za účasť v televíznej reality šou Big Brother ponúkli v prepočte viac ako 77-tisíc eur.

    „Ďakujem Bohu za to, že mi dal príležitosť kúpiť si tento automobil. Dúfam, že ma nestretne žiadna nehoda. Chcel by som tiež poďakovať vám, svojim priaznivcom, bez ktorých by niečo také nebolo možné. Mám vás všetkých rád,“ uviedol Valev vo svojom „ďakovnom videu“. Valevovi sa nedá uprieť schopnosť sebaprezentácie. Sám seba označuje za „lovca migrantov“ a svoju činnosť potom za „v podstate športovú aktivitu“. „Som športovec a športovca predsa nemôžete nazývať násilníkom,“ argumentoval Valev na kritiku svojich aktivít.

    Najmä organizácie zaoberajúce sa ochranou ľudských práv však nemôžu Valevovi prísť na meno. Obviňujú ho z rozdúchavania obáv z migrácie a bulharskú vládu z toho, že jeho činnosť toleruje. „Valev a jeho dvaja kumpáni boli síce na začiatku tohto roka zatknutí, ale premiér krajiny Boyko Borissov ich prácu ocenil a pochválil ich za pomoc polícii pri odhaľovaní ilegálnych prisťahovalcov,“ píše Daily Mail.

    Helsinský výbor pre ľudské práva označuje aktivity Valeva a jeho kolegov za ilegálne a ich samotných označuje za zločincov. „Sám Valev priznáva, že tým ľuďom ubližuje. Medzi jeho obete pritom patria muži, ženy a deti, ktorí utekajú z vojnou zmietanej Sýrie. Bežne sa im vyhráža smrťou a správa sa k nim veľmi hrubo. Ešte viac znepokojujúca je skutočnosť, že chce Valev od vlády, aby mu za každého chyteného utečenca vyplácala určitý finančný obnos. Valev šíri strach z utečencov do celej spoločnosti a na základe jeho propagandy s nimi budú zle zaobchádzať aj ďalší ľudia.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -