Arabista: Poviem vám o prisťahovalcoch jednu šokujúcu vec

    0
    Arabista a islamológ Bronislav Ostřanský (Autor: ReproFoto: ČT)

    „Chápem, že v súčasnosti existuje potreba ukázať moslimom silnú ruku, ale toto je snaha, ktorá nič nevyrieši. Tento zákaz môže moslimky zahnať do súkromných bazénov alebo na súkromné pláže. Ja tie obavy celkom chápem… Ale myslím si, že zákaz je vecne nezmyselný. Táto skratka, že burkiny sa rovnajú nejakému spiatočníckemu islamu, je úplne nezmyselná skratka,“ zdôrazňoval hosť v internetovej televízii. To, že liberálne zmýšľajúce moslimky sa často kúpu v obyčajných plavkách, zatiaľ čo iné sa kúpu v svojom bežnom oblečení, je podľa Ostřanského oveľa horšie.

    „Paradoxné je, že strach z moslimov je oveľa väčší v tých krajinách, kde moslimovia vôbec nie sú,“ doplnil. V prieskumoch, kde sa ľudí pýtajú, či majú strach z moslimov, sa anketári zameriavajú predovšetkým na to, čo moslimov a nemoslimov rozdeľuje. Ale existuje aj veľa vecí, ktoré majú obe spoločenstvá spoločné. Prejavuje sa to napríklad tým, že utečenci, ktorí sem mieria, často naozaj chcú žiť v demokracii. Záleží na tom, či ide o vzdelaných ľudí, alebo nie. Čím nižšie vzdelanie, tým menší rozhľad a otvorenosť. Niektorí moslimskí utečenci pomýšľajú na to, že by ovládli Európu, to je pravda, ale nie sú to všetci utečenci. Islamská komunita je veľmi rôznorodá.

    S právom šaría je to takto…

    „Ja by som vám povedal ešte jedno možno trochu šokujúce tvrdenie. Percento prisťahovalcov, ktorí uprednostňujú vládu silnej ruky, zhruba zodpovedá tomu, čo vychádza z tunajších sociologických šetrení,“ upozorňoval Ostřanský.

    Nie je ani pravda, že každý moslim chce v Európe zaviesť ich spoločenské pravidlá. „Oni by sa najprv museli zhodnúť, aké tie pravidlá sú,“ prezradil Ostřanský. Právo šaría, čo je ten najväčší strašiak, je podľa arabistu veľmi flexibilné. „Moslim má dodržiavať pravidlá krajiny, v ktorej žije, pokiaľ nie sú v priamom rozpore s jeho vierou,“ zdôrazňoval Ostřanský.

    Nakoniec sa zmienil aj o islamskom smere zvanom salafizmus. Stúpenci tohto náboženského islamského prúdu môžu sami seba vydeľovať zo západnej spoločnosti, ale to ešte nemusí automaticky znamenať, že sa z týchto ľudí stanú teroristi. Salafizmus nájdeme napríklad v Saudskej Arábii, ale stojí za pozornosť, že pre stúpencov Islamského štátu je Saudská Arábia terčom kritiky a posmechu pre svoju prílišnú umiernenosť. Saudská Arábia totiž oficiálne odmieta náboženské násilie.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -