Ani náhodou! V Británii rezolútne odmietajú francúzsky plán s utečencami

    0
    „Džungľa“ v Calais (Autor: Jan Rychetský)

    Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy, ktorý by sa chcel v roku 2017 opäť stať prezidentom, volá po tom, aby Francúzsko púšťalo utečencov z Calais do Veľkej Británie. Súčasná dohoda medzi oboma krajinami Le Touquet však hovorí, že Briti môžu vykonávať hraničné kontroly už v Calais, takže si môžu dôkladne vybrať, koho pustia do krajiny.

    Francúzi navrhujú, aby vznikol hotspot, z ktorého by mohli utečencov posielať domov v prípade, že so svojimi žiadosťami neuspejú, alebo rovno do Británie, keby splnili podmienky pre udelenie azylu v tejto krajine. Britská strana tento návrh absolútne a neodvolateľne odmieta. „Toto je absolútne neprijateľné. Pani ministerke je úplne jasné, že žiadatelia o azyl hľadajú bezpečie, ale to nájdu už v prvej bezpečnej krajine, do ktorej vstúpia. Ide o štandardný mechanizmus, ktorého sa budeme aj naďalej držať,“ zdôraznil zdroj z ministerstva vnútra.

    Nicolas Sarkozy si však aj napriek tomu myslí, že Francúzi by mali utečencov z Calais posielať do Británie, pretože do tejto krajiny sa chcú v skutočnosti dostať. Len preto sa hromadia v Džungli v Calais, kde sú nútení žiť v hrozných podmienkach. A Francúzsko musí riešiť problémy, ktoré by za iných okolností musela riešiť samotná Británia. Preto nech ich teda ostrovné kráľovstvo fakticky samo rieši a rozhodne si na vlastnom území, komu udelí azyl a koho odmietne.

    Napĺňa sa tak varovanie britského expremiéra Davida Camerona, že prípadným odhlasovaním odchodu Veľkej Británie z EÚ môžu byť ohrozené niektoré bilaterálne dohody Spojeného kráľovstva s ďalšími krajinami.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -