Prepojenie medzi Dubčekom a Bukurešťou je silnejšie, ako si mnohí myslia. Tvrdí Lajčák

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Jeho vyjadrenie odznelo v príhovore po odhalení busty Alexandra Dubčeka v parku v centre Bukurešti.

    “To je niečo, čo nás naozaj spája, a potvrdzujú to samotné historické väzby, ktoré medzi našimi dvoma národmi existujú,” dodal.

    Busta podľa jeho slov vznikla z iniciatívy slovenského veľvyslanca v Bukurešti Jána Gábora s podporou slovenskej vlády a vďaka ústretovému prístupu primátorky hlavného mesta Rumunska.

    Dubčeka označil Lajčák za lídra, ktorý rozumel ľuďom a ktorému rozumeli aj samotní ľudia. Alexander Dubček sa podľa neho stal zosobnením demokratického reformného procesu, ktorý komunistickí pohlavári považovali za svoje priame ohrozenie.

    Autorom busty je Vít Bojňanský. “Bral som to ako spoločenskú objednávku. Inšpirácia prišla od pána veľvyslanca Gábora,” povedal pre TASR jej autor. Zároveň dodal, že ide o bronzovú bustu modelovanú z hliny, ktorú následne odliali. “Konečný výsledok je vlastne bronz,” skonštatoval.

    - Reklama -