Čína ratifikovala parížsku klimatickú dohodu

    0
    Prezident Číny Si Ťin-pching (Autor: SITA)

    Stály výbor Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov schválil prelomovú klimatickú dohodu pred dnešným stretnutím čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s jeho americkým náprotivkom Barackom Obamom. Obaja lídri sa stretnú na dvojstranných rokovaniach pred samitom G20, ktorý sa začína v nedeľu vo východočínskom meste Kuang-čou.

    Dlhodobým cieľom parížskej klimatickej dohody, ktorá má nahradiť tzv. Kjótsky protokol, je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že sa krajiny budú usilovať o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

    Prelom má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov na úrovni jednotlivých štátov a postupný prechod na nové modernejšie technológie. Dohoda je výsledkom parížskej konferencie OSN o klimatických zmenách (COP21), na ktorej ju odsúhlasilo takmer 200 krajín sveta.

    Dohoda nadobudne účinnosť, ak ju ešte jednotlivé štáty ratifikujú aj na národnej úrovni. Musí tak urobiť najmenej 55 krajín, na ktoré pripadá najmenej 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Až 40-percentný podiel na svetových emisiách majú USA a Čína.

    - Reklama -