Letecké dni na Sliači sú otvorené. Minister obrany prezradil, na čo sa môžu návštevníci tešiť

    0
    Minister obrany Peter Gajdoš pri príhovore počas prvého dňa 6. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF (Autor: TASR)

    Počas dvoch dní tak budú môcť návštevníci vidieť okrem zahraničných účastníkov aj letecké umenie pilotov stíhacích lietadiel MiG-29, Albatrosov L-39, turboletov L-410, ale aj vrtuľníkov Mi-17. Okrem toho sú pre návštevníkov pripravené dynamické aj statické ukážky pozemných síl, Vojenskej polície aj Čestnej stráže Ozbrojených síl Slovenskej republiky. „Letisko v srdci nášho krásneho Slovenska nie je úzko späté iba s našou históriou. Už tradične k nemu šesť rokov patria aj Medzinárodné letecké dni SIAF,“ povedal šéf rezortu obrany.

    Zároveň pripomenul, že práve letisko na Sliači, s historickým názvom Tri duby, zohralo významnú úlohu počas Slovenského národného povstania, ktorého 72. výročie si Slovensko pripomenie v pondelok 29. augusta. „Vtedajšie letisko Tri duby bolo najdôležitejším povstaleckým letiskom a aj vďaka udalostiam, ktoré sa odohrali tu, dnes žijeme v slobodnej krajine,“ zdôraznil. Ako ďalej minister Gajdoš pripomenul, program slovenských vzdušných síl nebude iba o preletoch, či akrobacii. „Návštevníci budú môcť vidieť, ako sú naše vrtuľníky pripravené zasiahnuť pri požiari v ťažko dostupnom teréne, pretože aj to je jedna z úloh, ktorú plnia v rámci domáceho krízového manažmentu. Naše stíhacie lietadlá zase musia byť 24 hodín denne, sedem dní v týždni pripravené zasiahnuť proti narušiteľovi vzdušného priestoru, preto bude súčasťou programu aj táto ukážka. A nebudú chýbať ani vojenské výsadky, na ktoré sú špecialistami vojaci z nášho elitného útvaru v Žiline,“ dodal.

    Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Milan Maxim zdôraznil, že vojaci sú tu pre občanov a sú pripravení zodpovedať im otázky, ako aj predstaviť im techniku, s ktorou pracujú. „Verím, že výsledok bude pozitívny,“ zdôraznil.

    - Reklama -