Priamo pod nosom USA sa deje niečo, z čoho by mal byť Washington nervózny

    0
    Raul Castro (Autor: TASR)

    Iránsky minister zahraničia začal svoju návštevu Latinskej Ameriky, kam sa vydal s úmyslom upevniť politické a ekonomické vzťahy. Počas svojej návštevy chce Zarif navštíviť celkom šesť krajín: Kubu, Čile, Bolíviu, Nikaraguu, Ekvádor a Venezuelu. Podľa Teheránu sú všetky tieto krajiny priateľmi a obchodnými partnermi.

    Zarif Irán opustil v nedeľu a najprv sa vydal na Kubu. Už v pondelok sa iránsky minister zahraničia stretol so samotným prezidentom Kuby Raulom Castrom. Štátnici hovorili o vývoji bilaterálnych vzťahov, medzinárodných, a najmä blízkovýchodných sporoch a v neposlednom rade aj o blížiacom sa samite Hnutia nezúčastnených krajín, ktorý sa uskutoční tento rok vo Venezuele.

    Zarif na Kube vyhlásil, že sa bude usilovať o otvorenie novej kapitoly v histórii bilaterálnych vzťahov medzi Kubou a Iránom. Kubánsky minister zahraničia Bruno Rodriguez zase Zarifovi pogratuloval k jeho zahraničnopolitickému víťazstvu“ s ohľadom na jadrovú dohodu, ktorá bola dosiahnutá medzi Iránom a svetovými mocnosťami.

    Zarif do Latinskej Ameriky neprišiel ani zďaleka sám; všade ho nasleduje tím 120 podnikateľov a riaditeľov štátnych i súkromných finančných inštitúcií. Oblasti, v ktorých by Iránci radi prehĺbili spoluprácu, sú najmä poľnohospodárstvo, potravinárstvo a farmaceutický, petrochemický a banský priemysel. V utorok už celá skupina dorazila do Nikaraguy.

    - Reklama -