A už je to tu. Z Turecka po puči utekajú ďalší migranti. Je ich stále viac a viac

    0
    Státisíce Turkov na demonštrácii v Istanbule proti zmarenému pokusu o vojenský prevrat (Autor: TASR)
    Do Grécka prúdi napriek dohode EÚ a Turecka stále viac migrantov, a to od chvíle, čo v Turecku došlo k pokusu o prevrat.
     
    Napríklad v období od 14. júna do 14. júla počet prichádzajúcich migrantov predstavoval iba 37 osôb.
     
    Od 15. júla, keď došlo k puču, do 17. augusta vzrástlo toto číslo na 2 335 osôb a ďalších 112 ľudí museli zachrániť pobrežné hliadky Turecka a Grécka.

    Viac než osemtisíc

    V súčasnosti sa tak v Grécku nachádza 57 679 registrovaných migrantov. Pričom od uzavretia dohody medzi EÚ a Tureckom prišlo do krajiny celkom 8 477 osôb.
     
    Dohoda však stále platí, a tak Grécko Turecku vracia migrantov, ktorí nemajú právo na udelenie azylu. V stredu poslalo týmto spôsobom späť osem Sýrčanov charterovým letom.
     
     
    Opäť však pribúda aj počet tých, ktorých je nutné zachrániť z rozbúrených vĺn. Grécka pobrežná stráž musela zasahovať neďaleko ostrova Kos, kde stroskotalo 59 migrantov plaviacich sa na nafukovacom člne.
     
    Ten istý deň zasahovala aj turecká pobrežná stráž, keďže v jej vodách plaviaca sa loď s 53 migrantmi na palube mala technické problémy.

    Rastúce čísla

    Denný priemer migrantov prichádzajúcich do Grécka od uzavretia dohody stabilne klesal. V apríli predstavoval 121 ľudí za deň, v máji už len 55.
     
    Vzrástol opäť v júli, keď došlo k puču. Vtedy do Grécka priplávalo v priemere 59 ľudí denne. Za posledných 24 hodín ich však priplávalo viac ako 260.
    - Reklama -