Vraždia a nepykajú. Pozrite sa na bizarné prípady jednej privilegovanej skupiny

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    V portugalskom meste Ponte de Sôr sa odohral naozaj krvavý incident. Podľa portálu Portugal Resident sa obeťou vyčíňania 17-ročných dvojčiat stal iba 15-ročný tínedžer Ruben. Svedkovia tvrdia, že konflikt medzi Rubenom a synmi irackého veľvyslanca sa začal už v miestnom bare. Hádka sa vyhrotila nadránom na ulici, keď Ruben odprevadil domov svoju priateľku.

    Dvojčatá Rubena prepadli neďaleko budovy telocvične, jedno z nich bolo pešo a druhé sa viezlo v mercedese s diplomatickými poznávacími značkami irackej ambasády, vďaka ktorým svedkovia auto dokázali rýchlo identifikovať. Jedno z irackých dvojčiat malo k Rubenovi bežať, jeho brat ho zatiaľ na zemi kopal. „To, že je to Ruben, sme zistili iba podľa hodiniek a tenisiek. Bola to len kaluž krvi,“ podal šokujúce svedectvo jeden z Rubenových priateľov.

    Ruben momentálne leží v umelom spánku v nemocnici a lekári ho už podrobili niekoľkým operáciám. Jeho stav je však kritický, pretože má vážne zranenie hlavy a lekári sú v prognózach veľmi opatrní. Podľa portugalských médií sú dvojčatá v policajnej väzbe, vzťahuje sa však na ne diplomatická imunita ich otca, a preto možno za svoj skutok nebudú pykať.

    Znásilnil a uškrtil študentku

    Prípadov, keď vraždiacich diplomatov imunita zachránila od prísneho trestu, sa na svete udialo už niekoľko. Rumunsko napríklad šokoval incident, pri ktorom saudskoarabský diplomat Abdulrahman I. Al Rassi sexuálne zneužil a neskôr aj zavraždil 25-ročnú Ioanu Veliscuovú. Študentka medicíny si privyrábala ako administratívna pracovníčka práve v saudskoarabskej ambasáde.

    „Podľa predbežnej pitevnej správy bola obeť sexuálne zneužitá a potom zaškrtená opaskom. Ioanino telo našli plávať v rybníku v oblasti Grozăvesti, necelých 40 kilometrov južne od Bukurešti,“ povedal Comănescu médiám a dodal, že spolu s prezidentom krajiny poslali Ioaninej rodine kondolenčné listy.

    Pre diplomatickú imunitu nemohla rumunská polícia diplomata zatknúť a Saudská Arábia ho imunity zbaviť odmietla. Minister zahraničia teda nemal na výber a osadenstvo celej saudskoarabskej ambasády v Bukurešti z krajiny vyhostil. Viac si môžete prečítať TU.

    Streľba v sebaobrane

    Špekulácie o smrti zlodeja rukou diplomata neobišli ani tohtoročné olympijské hry. Podľa neoverených informácií mal na ruského diplomata v Riu de Janeiro zaútočiť ozbrojený lupič s nožom, ktorého diplomat v sebaobrane smrteľne postrelil. Ruské veľvyslanectvo však správy o tom, že jeden z jeho zamestnancov bol účastníkom uvedeného incidentu, poprelo. Viac o incidente PL.sk písali TU.

    Vo väzení si posedel päť rokov

    Mladú, 16-ročnú dievčinu zase pri autohavárii usmrtil v roku 1997 gruzínsky veľvyslanec v USA Gueorgui Makharadze. Diplomatovi pri vyšetrovaní nehody zistili v krvi alkohol, z väzby bol však vďaka svojej imunite prepustený. Spojené štáty na Gruzínsko však pritlačili a Makharadze nakoniec o svoju imunitu prišiel. V americkom väzení si však posedel iba tri roky, neskôr ho totiž previezli do rodnej krajiny, kde ho podľa Washington Times prepustili na slobodu v roku 2002, exdiplomat si tak za smrť mladej dievčiny posedel v base len 5 rokov. 

    Imunita má chrániť od politického prenasledovania

    Vražda, ktorej objasnenie zmarila diplomatická imunita, bola spáchaná aj v roku 1984 vo Veľkej Británii. Počas demonštrácie proti Muamarovi Kaddáfímu pred líbyjským veľvyslanectvom v Londýne bola zastrelená 25-ročná policajtka Yvonne Fletcherová. Polícia uviedla, že výstrel prišiel zvnútra ambasády a proti páchateľom, ktorých teda chránila diplomatická imunita, nebolo možné zasiahnuť. Na konci 11-dňového obliehania ambasády sa podľa International Business Times osadenstvo ambasády presunulo na letisko a odišlo do rodnej Líbye. Aj keď sa prípadom britskí vyšetrovatelia zaoberali niekoľko desaťročí, páchateľa sa nepodarilo pre komplikované medzinárodné vzťahy nájsť a usvedčiť. Podozrivých však bolo niekoľko a vlani v novembri bol zatknutý 50-ročný Líbyjčan.

    Medzinárodný zákon o imunite, ktorý má diplomatov pôsobiacich v cudzej krajine chrániť od politického prenasledovania, bol podpísaný v roku 1961 vo Viedni.  

    - Reklama -