Majú burky, napísal o mníškach zelený rakúsky politik. A je zle

    0
    Mníšky (Autor: SITA)

    Politik, ktorý v Tirolsku reprezentuje zelených, Ahmet Demir dal najavo, že sa mu zdá prehnaná súčasná debata vedená okolo moslimských plaviek pre ženy, tzv. burkín, ale aj iných častí moslimských ženských odevov. V snahe poukázať na absurdnosť týchto debát uverejnil na sociálnej sieti fotografiu dvoch mníšok v tradičných habitoch. Tie sa nijako významne nelíši od buriek či burkín. Mníšky v ňom majú zakryté celé telo okrem tváre.

    „Tu máme dve nositeľky burky. Sú to utláčané ženy,“ napísal na Facebooku a pridal smajlíka, aby dal najavo, že ide o hyperbolu. Informáciu o tejto kauze priniesol v angličtine server TheLocal.at. Pod statusom s fotografiou ho niektorí diskutujúci podporili, ale iní jeho prirovnanie označili za absolútne nevhodné, a to predovšetkým voči mníškam. Rakúsky zelený politik fotografiu stiahol, rozhorčeným diskutujúcim sa ospravedlnil, ale obratom doplnil, že na svojom názore trvá.

    Zákaz buriek?

    Reinhold Lopatka z rakúskych slobodných dal jasne najavo, čo si o podobných názoroch myslí, a zdôraznil, že burky do rakúskej spoločnosti nepatria, pretože ide o symboly útlaku žien. Patrí sa však dodať, že samotné moslimské ženy hovorievajú, že burky či burkiny nosia dobrovoľne a nikto ich k tomu nenúti. Rovnako ako mníškam nikto neprikazuje, čo si môžu alebo nesmú obliecť.

    Prezidentský kandidát slobodných Norbert Hofer konštatoval, že by bolo vhodné burky zakázať. Ďalší politici takí razantní nie sú, ale minister zahraničia Sebastian Kurz označil burku za prekážku k integrácii do európskej spoločnosti a minister vnútra Wolfgang Sobotka konštatoval, že v niektorých prípadoch je zákaz buriek vhodný, ale len v niektorých. Rozhodne vraj nemá na mysli plošný zákaz.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -