Pri protischránkovom zákone vraj ideme nad rámec iných krajín, dušuje sa Fico

    0
    V popredí reční premiér Robert Fico, vľavo v pozadí minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Právnu úpravu, ktorú pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd), označil za jedinečnú. Umožní podľa neho každému nahliadnuť do “čriev” firmy, ktorá bude obchodovať so štátom.

    “Je to veľmi, veľmi tvrdý, podľa môjho názoru aj efektívny protischránkový zákon,“ vyzdvihol Fico s tým, že ide o niečo, čo v európskej legislatíve prakticky neexistuje. „Som rád, že ministerstvo spravodlivosti v takom krátkom čase prichádza s tým návrhom. Tým dávame najavo, že nám na tejto agende záleží,” doplnil.

    Norma sa má stať jedným z pilierov vlády v boji proti korupcii. „Vnáša naozaj nebývalo vysokú mieru transparentnosti do vzťahov medzi štátom na jednej strane a biznisom na druhej strane, nech ide o použitie prakticky akýchkoľvek verejných zdrojov,“ zhrnula jej pozitíva ministerka Žitňanská. Protischránkový zákon, ktorý presadil Smer-SD v minulej vláde, sa vzťahoval iba na firmy, ktoré sa zúčastňujú verejných obstarávaní.

    „Firmy, ktoré čerpajú zdroje od štátu, nielen vo verejnom obstarávaní, budú zapísané v registri partnerov verejného sektora, kde si budeme vedieť prečítať konečných užívateľov výhod, to znamená v prospech koho plynú benefity na konci reťazca vlastníkov,“ vysvetlila Žitňanská.

    Novú právnu úpravu vníma ako prísnejšiu, transparentnejšiu so sankciami, ktoré by mali byť dostatočne odstrašujúce, aby firmy nemali záujem tajiť konečných užívateľov výhod. To sa síce podľa nej nedá vylúčiť, v tom prípade však firme môže byť odňatý hospodársky prospech, ktorý získala, čo je jedna z navrhovaných sankcií.

    Návrh zákona ocenili aj piati odídenci zo strany #Sieť na čele s Andrejom Hrnčiarom. Považujú ho za konkrétne napĺňanie jednej zo zásadných politických priorít, s ktorými sa uchádzali v marci o dôveru voličov v parlamentných voľbách.

    „Oceňujeme, že zákon rozširuje boj proti schránkovým firmám na všetky formy nakladania s verejnými zdrojmi. Zverejňovanie vlastníckych štruktúr firiem vrátane konečných užívateľov výhod v obchode so štátom i samosprávou môže výrazne zvýšiť dôveru ľudí v zodpovedné hospodárenie so spoločnými peniazmi,“ skonštatovali hrnčiarovci, ktorí momentálne rokujú o vstupe do strany Most-Híd. Uviedli, že práve v programovej oblasti vidia perspektívu efektívnej spolupráce s poslaneckým klubom tejto strany.

    - Reklama -