Turecko žiada objasnenie uniknutých vyhlásení nemeckej vlády na adresu Ankary

    0
    Demonštrácia Turkov v Kolíne (Autor: TASR)

    O tajnom dokumente prvýkrát informovala nemecká verejnoprávna televízia ARD, v utorok k nemu získala prístup aj agentúra AP.

    “V dôsledku rastúcej islamizácie domácej a zahraničnej politiky Ankary sa od roku 2011 Turecko stalo ústrednou platformou aktivít islamistických skupín … v blízkovýchodnom regióne,” píše sa v tajnom dokumente, ktorý v utorok zverejnila ARD.

    Spis sa nachádzal v utajovanej sekcii a zahŕňa odpovede nemeckého ministerstva vnútra na otázky opozičnej strany Ľavica (Die Linke) týkajúce sa vyšetrovania tajných služieb.

    Práca skresleného myslenia

    Turecké ministerstvo zahraničných vecí v dnešnom vyhlásení tieto uniknuté vyhlásenia nemeckého rezortu vnútra odsúdilo ako “prácu skresleného myslenia” v Nemecku s cieľom poškodiť Turecko. Rezort diplomacie trvá na tom, že je krajinou, ktorá bojuje “s plnou úprimnosťou proti všetkým formám terorizmu”.

    “Množstvo prejavov solidarity a podporných aktivít voči egyptskému MB (Moslimskému bratstvu), Hamasu a opozičným islamistickým skupinám v Sýrii zo strany vládnej AKP (Strany spravodlivosti a rozvoja) a prezidenta (Recepa Tayyipa) Erdogana zdôrazňuje ich ideologickú spriaznenosť,” píše sa ďalej v zverejnenom spise.

    Citovaný dokument s dátumom 10. augusta má byť založený na informáciách, ktoré nemeckej vláde poskytla Spolková spravodajská služba (BND).

    - Reklama -