Pan Ki-mun nariadil vyšetrovanie znásilnenia cudziniek v Južnom Sudáne

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    Pan konštatoval, že ho “vydesili” závery predbežného vyšetrovania, ktoré realizuje OSN v Južnom Sudáne. Príslušníci tamojšej mierovej misie OSN čelia obvineniu, že “primerane nereagovali, aby zabránili tomuto a ďalším ohavným zločinom sexuálneho násilia” v hlavnom meste Džuba.

    Spomínaný incident sa stal 11. júla. Vládni vojaci vtrhli do ubytovacieho zariadenia pre približne 50 pracovníkov medzinárodných organizácií pôsobiacich v Južnom Sudáne.

    Prehodnotí pôsobenie misie

    Zabili novinára patriaceho do rovnakej etnickej skupiny ako vodca miestnych povstalcov Riek Machar, znásilnili viacero cudziniek, zmlátili desiatky zamestnancov a priestory zariadenia vyrabovali, popísala neskôr útok ľudskoprávna skupina Human Rights Watch (HRW).

    Pan oznámil, že dal príkaz na nezávislé vyšetrenie takýchto incidentov a prehodnotí “celkové pôsobenie” misie OSN v oblasti.

    Minimálne dva milióny

    Sexuálne násilie na ženách je základným rysom vojenského boja o moc, ktorý v Južnom Sudáne od decembra 2013 zvádzajú prezident Salva Kiir a Machar, píše DPA.

    V dôsledku tohto ozbrojeného konfliktu už zahynuli desaťtisíce osôb a zo svojich domovov museli utiecť ďalšie najmenej dva milióny ľudí.

    - Reklama -