Armády Sýrie a Ruska civilistov nešetria, upozorňuje ľudskoprávna organizácia

    0
    Aleppo, Sýria (Autor: SITA)

    “Zápalné zbrane boli za posledných šesť týždňov použité najmenej 18-krát vrátane útokov zo 7. augusta 2016 na oblasti ovládané opozíciou v mestách Aleppo a Idlib,” informovala HRW, ktorú citovala agentúra DPA. Fotografie a videá zaznamenané organizáciou HRW v čase útokov naznačujú, že od 5. júna do 10. augusta sa uskutočnili útoky zápalnými zbraňami na oblasti v provinciách Aleppo a Idlib, ktoré sú pod kontrolou povstalcov.

    “Krajiny, ktoré prídu 29. augusta do Ženevy na stretnutie Dohovoru o zákaze určitých druhov konvenčných zbraní (CCW), by mali odsúdiť používanie zápalných zbraní zhadzovaných z lietadiel… a vyvinúť tlak na Sýriu aj Rusko, aby okamžite prestali používať zápalné zbrane v civilných oblastiach,” apelovala HRW. Vo vyhlásení organizácie sa tiež uvádza, že počet útokov zápalnými zbraňami v Sýrii sa výrazne zvýšil odvtedy, čo Ruská federácia začala 30. septembra 2015 podnikať spoločnú vojenskú operáciu so sýrskou vládou.

    “Existujú presvedčivé dôkazy, že lietadlá ruskej vlády používajú zápalné zbrane alebo sa prinajmenšom zúčastňujú spolu so sýrskym letectvom na útokoch zápalnými zbraňami,” napísala HRW vo vyhlásení. Boje v Aleppe zosilneli začiatkom júla, keď sýrske vládne sily dobyli poslednú zásobovaciu trasu do východnej zóny mesta, ovládanej povstalcami. Situácia vyvoláva obavy, že približne 250 000 – 300 000 zostávajúcich obyvateľov bude možno trpieť zdĺhavým obliehaním.

    - Reklama -