Tajné služby USA ovplyvňujú voľby v Európe. WikiLeaks má dôkazy

    0
    WikiLeaks šokovali v uplynulých mesiacoch zverejnením série diplomatických depeší a e-mailov, ktoré priťažili demokratickej kandidátke na post prezidenta USA Hillary Clintonovej. Desaťtisíce dokumentov z elektronickej komunikácie teraz majú vystriedať nové a pre Európanov ešte šokujúcejšie informácie, ktoré vzišli z e-mailov, ktoré si Clintonová vymieňala s diplomatmi počas svojho pôsobenia v kresle ministerky zahraničných vecí USA. 
     
    V nedávnom rozhovore pre holandský televízny program Nieuwsuur Juliane Assange uviedol, že vie dokázať zásahy Spojených štátov do volieb v európskych krajinách. „Vieme, že je to práve Národná bezpečnostná agentúra (NSA), ktorá najagresívnejšie špehuje iné národy. Máme dôkazy, ktoré zverejníme v dohľadnom čase, o tom, že americké tajné služby zasahujú do európskych volieb,“ povedal Assange. 
     
    (text pokračuje nižšie)
     
    V celom vyše 5-minútovom rozhovore Assange hovorí najmä o voľbách v USA a moderátora zaujíma, či sa zakladateľ WikiLeaks prostredníctvom svojho portálu snaží ovplyvniť to, kto si sadne do Bieleho domu. To Assange popiera a tvrdí, že mu ide len o to, vzdelať ľudí o tom, ako funguje svet, aby sa mohli potom slobodne rozhodnúť, koho zvolia. 
     
    Známy kritik USA, ktorý žije v ekvádorskej ambasáde v Londýne, pripustil, že rovnaké správy ako o Clintonovej majú WikiLeaks aj o republikánovi Donaldovi Trumpovi, ale zdroj v žiadnom prípade prezradiť nechcel. 

    Platené Kremľom

    Rozhovor s Julianom Assangeom urobili Holanďania v čase, keď WikiLeaks čelia kritike za to, že zverejnili e-mailovú komunikáciu Hillary Clintonovej pred prezidentskými voľbami v USA. Objavili sa totiž tvrdenia, že zdrojom informácií sú hackeri z Ruska. Assange však v rozhovore poprel takéto správy a povedal, že je to len snaha zdiskreditovať portál, ktorý informuje o politicky nepohodlných témach. 
     
    WikiLeaks nedávno zverejnili aj informácie z predvolebnej kampane demokratov. Viaceré agentúry, ktoré sa zaoberajú kybernetickou bezpečnosťou, médiám potvrdili, že existujú dôkazy o tom, že za únikom informácií komunikácie z Demokratickej strany sú dve hackerské skupiny Fancy Bear a Cozy Bear. Obe menované sú vraj platené Kremľom a v minulosti už napadli aj Biely dom a nemecký Bundestag (parlament). 
     
    Assange prišiel s novými tvrdeniami v čase, keď ho majú vypočuť prokurátori zo Švédska. Všetko sa má udiať v ekvádorskej ambasáde v Londýne, odkiaľ sa Assange nemôže ani pohnúť. Vo Švédsku čelí obvineniam zo sexuálneho napadnutia z roku 2010, ale odísť z veľvyslanectva Ekvádoru nechce, pretože sa obáva vyhostenia do USA, kde na neho čakajú oveľa vážnejšie obvinenia zo špionáže. 
     
    - Reklama -