Novinky z Británie: Severoírsky aktivista žaluje vládu kvôli brexitu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Politico pripomenul, že žalobu podal aktivista za práva obetí násilia v Severnom Írsku Raymond McCord. K podaniu došlo 11. augusta na hlavnom súde v Belfaste, pričom žalujúca strana žiada prehodnotenie rozhodnutia britskej vlády opustiť EÚ.

    Podľa denníka Belfast Telegraph McCordovi právnici tvrdia, že by bolo nezákonné aktivovať čl. 50 Lisabonskej zmluvy bez hlasovania britského parlamentu. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že Snemovňa lordov – horná komora parlamentu – už dala najavo, že brexit môže oddialiť alebo pozastaviť. Vláda môže obísť parlament odvolaním sa na mechanizmus kráľovskej výsady.

    Tím severoírskych právnikov okolo McCorda zároveň tvrdí, že brexit by viedol k narušeniu domácich a medzinárodných záväzkov Spojeného kráľovstva pri Veľkopiatkovej dohode, čo by mohlo narušiť severoírsky mierový proces a stabilitu v tejto časti kráľovstva.

    Na dohode z 10. apríla 1998 je založený systém vlády Severného Írska. Táto dohoda vytvorila sériu inštitúcií medzi Severným Írskom a Írskom a medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom.

    McCord sa angažuje za práva obetí sektárskeho násilia v Severnom Írsku, odkedy bol jeho syn Raymond ml. v roku 1997 v severnom Belfaste zavraždený Ulsterskými dobrovoľnými silami (UVF).

    UVF je britská lojalistická skupina, ktorá vyše 30 rokov bojovala proti írskym katolíkom v Severnom Írsku. Spojené kráľovstvo aj Írsko ju považujú za teroristickú organizáciu.

    Denník Belfast Telegraph pripomenul, že McCord je prvou osobou v Severnom Írsku, ktorý sa snaží súdne napadnúť brexit. Rozhodol sa pre súdne konanie aj napriek obavám, že môže dôjsť k prerušeniu finančného toku, ktorý v prospech obetí severoírskeho násilia zaisťuje Európska únia.

    McCordovi právnici upozornili, že akýkoľvek pokus britskej vlády o použitie kráľovskej výsady pri presadení brexitu bez predošlého mandátu parlamentu nemôže byť ospravedlniteľný.


     

    - Reklama -