Toto môže islamistom zlomiť krk. Našli zoznamy mien veliteľov a členov IS

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Ide o rukou písané a ohňom čiastočne poškodené poznámky a doklady, ktoré sa našli v hlavnom štábe islamistov v Syrte, spresnili vo svojich článkoch líbyjská agentúra al-Wasat a taliansky denník Corriere della Sera.

    Agentúra DPA pripomenula, že líbyjské provládne sily v pondelok informovali, že v centre Syrty dobyli a obsadili kongresové centrum Ouagadougou, ktoré slúžilo ako veliteľský štáb IS v meste. Časť Syrty je ešte stále v rukách islamistov, dodala DPA. 

    Líbyjská strana chce odovzdať zoznam mien talianskym úradom, napísal taliansky denník. Dokumenty, ktoré údajne obsahujú aj popis pracovného zaradenia lídrov IS, sa momentálne kompletizujú a lúštia. Podľa Corriere della Sera sú medzi dokumentmi aj plány útokov. 

    Taliansky denník okrem toho tvrdí, že na ceste do Európy cez Taliansko sú desiatky, možno stovky, podporovateľov IS. Mnohí z nich využívajú na plavbu cez Stredozemné more služby prevádzačov, ktorí člnmi do Európy prepravujú ilegálnych migrantov z krajín Blízkeho východu, severnej i subsaharskej Afriky či Ázie.

    Corriere della Sera napísal, že niektorí z podporovateľov IS už sú v oblasti Milána na severe Talianska. Od začiatku tohto roku sa do Talianska na člnoch priplavilo približne 95.000 migrantov. Len júli ich podľa špecializovanej agentúry EÚ pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských (Frontex) bolo okolo 25.300, čo je o 12 percent viac ako v júli minulého roku.

    Frontex však spresnil, že väčšinu migrantov tvorili Nigérijčania a Eritrejčania. Podozrenia, že medzi migrantmi sa môžu skrývať islamisti, už talianske úrady prešetrujú. Minister vnútra Andrea Orlando to oficiálne oznámil 3. augsta. 

    - Reklama -