Už aj vo Švajčiarsku si robia ťažkú hlavu z moslimov. Ide o desaťročné dievčatká

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: SITA)

    Nútené manželstvá vo Švajčiarsku už od roku 2005 dôkladne monitoruje organizácia Zwangsheirat, ktorú založili na podporu obetí nútených sobášov. Tento rok sa jej podarilo odhaliť 119 prípadov, z ktorých 26 sa týkalo obetí mladších ako šestnásť rokov. Výnimkou však vraj neboli ani prípady, keď išlo o desaťročné deti. Ako uvádza server The Local, aktuálne čísla sú najvyššie za obdobie, odkedy Zwangsheirat tieto prípady sleduje. V uplynulých desiatich rokoch pritom zistil len päť nútených manželstiev u osôb mladších ako šestnásť rokov.

    Väčšina obetí pochádza z Eritrey, Somálska, Iraku, Afganistanu a Sýrie. Riaditeľka Zwangsheirat Anu Sivaganesanová v rozhovore pre nedeľné vydanie denníka Neue Zürcher Zeitung konštatovala, že za nárastom zistených prípadov nútených sobášov stojí väčší počet žiadateľov o azyl prichádzajúcich do Švajčiarska. Ďalším dôvodom je podľa jej názoru aj väčšia snaha sociálnych pracovníkov, lekárov či učiteľov proti tomuto nešváru bojovať. Zákon, ktorý sa venuje núteným manželstvám, pritom v krajine prijali pred tromi rokmi.

    Previnilcovi hrozí basa

    „Zatiaľ však stále neexistuje funkčný systém, v rámci ktorého by sa dalo systematicky odhaľovať všetky prípady nútených sobášov. My sa o nich dozvedáme v našich poradniach priamo od postihnutých osôb. Práve minulý týždeň nás požiadala o pomoc 14-ročná obeť z kantónu Schwyz. Väčšinu správ potom dostávame zo škôl či azylových centier. Len čo sa o prípade dozvieme, snažíme sa obeť rýchlo dostať preč od jej manžela a vrátiť jej späť aspoň časť detstva,“ uvádza Sivaganesanová.

    Podľa švajčiarskych zákonov môže byť páchateľ tejto trestnej činnosti odsúdený na minimálne päť rokov väzenia. Organizácia Zwangsheirat teraz apeluje na zákonodarcov, aby každé manželstvo uzavreté s maloletou automaticky zrušili v prípade, že sa pár rozhodne žiť vo Švajčiarsku. Ako vysvetľuje server The Local, v rámci súčasnej právnej úpravy sú povolené výnimky. „Takéto výnimky sú však veľmi nebezpečné a zrušené by mali byť všetky takto uzavreté manželstvá. Manželstvo uzavreté pred dovŕšením dospelosti sa rovná zneužívaniu,“ podotkla Sivaganesanová.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -