Klamú a podvádzajú, vraví o migrantoch austrálsky minister. Podpora migrantov je vraj len módny výstrelok

    0
    Austrálsky utečenecký tábor na ostrove Nauru (Autor: TASR)
    Migranti, ktorí sa snažia dostať do Austrálie s pomocou pašerákov ľudí, ubližujú podľa ministra migrácie sami sebe a ohrozujú svoje životy, ak veria falošnej predstave, že sa cez oceán dostanú na austrálske pobrežie. Šéf rezortu pre migráciu Peter Dutton sa nenechal zahnať do kúta ľudskoprávnymi organizáciami, keď ostro reagoval na ich obvinenia z údajného zlyhania systému. 
     
    Tento týždeň sa v denníku The Guardian objavili správy o tisíckach uniknutých dokumentov, ktoré údajne svedčia o zneužívaní ilegálnych migrantov strážcami na ostrove Nauru, kam austrálske úrady umiestňujú ilegálnych migrantov pred deportáciou
     
    Minister sa v reakcii na obvinenia z príliš tvrdých migračných zákonov odvolal na záznamy o útokoch, sexuálnom násilí a zneužívaní údajne páchanom na migrantoch v táboroch medzi rokmi 2013 až 2015. „Som oboznámený s incidentmi, pri ktorých došlo k podaniu falošných obvinení zo sexuálnych útokov a nakoniec sa ukázalo, že tí ľudia len zaplatili pašerákom, aby sa dostali do našej krajiny,“ uviedol Dutton. 
     
    Podľa ministra pre migráciu mali poniektorí ľudia spomínaní v záznamoch z Nauru motiváciu, aby klamali, čo sa im stalo, a tou mala byť práve túžba dostať sa do krajiny. „Poniektorí ľudia dokonca ubližujú sami sebe, podpaľujú sa, aby sa dostali do Austrálie. Celkom určite niektorí vzniesli falošné obvinenia,“ povedal šéf austrálskeho rezortu migrácie v rozhovore pre rádio 2GB. 

    Migrantov vracajú tam, odkiaľ prišli 

    Austrálsky premiér Malcolm Turnbull prisľúbil, že sa jeho vláda pozrie na obvinenia o zneužívaní utečencov na Nauru, ale odmietol vyšetrovaním poveriť kráľovskú komisiu. Po tomto kroku volala strana Zelených, ktorá je silne proimigračná. 
     
    „Podrobne to preskúmame, aby sa ukázalo, či existujú sťažnosti alebo problémy, ktoré sa riadne nevyriešili,“ uviedol k obvineniam zo zlyhania migračných úradov premiér. 
     
    Austrália sa s ilegálnymi migrantmi nezaoberá na svojom území. Tých utečencov, ktorých sa nepodarí v lodiach odtiahnuť na miesta, z ktorých vyplávali, umiestňujú úrady na tichomorský ostrov Nauru alebo na Papuu Novú Guineu. 
     
    O tvrdé kroky proti migrantom sa postarala ešte vláda bývalého austrálskeho premiéra Tonyho Abbotta po zvýšenom počte migrantov, ktorí prišli do Austrálie rokoch 2012 a 2013. 
     
    Po sprísnení migračnej politiky konfrontujú austrálski pohraničiari lode s imigrantmi ešte skôr, ako sa im podarí dosiahnuť pobrežie a doslova ich odtiahnu naspäť. Táto politika spôsobila rapídny pokles počtu migrantov, ktorí sa pokúšali o životunebezpečnú cestu cez oceán do Austrálie. Expremiér Tony Abbott počas vlaňajšej návštevy Londýna uviedol, že sa čuduje otvorenej migračnej politike Európskych krajín vrátane tej britskej. „Na rozidel od vás, my si vieme chrániť svoje hranice,“ uviedol vlani Abbott. 
     
    - Reklama -