Švédski vyšetrovatelia vypočujú Assangea v ekvádorskej ambasáde

    0
    Julian Assange a Noam Chomsky (vpravo) (Autor: SITA)

    Assange sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhajú vo veci znásilnenia, ktorého sa mal v tejto škandinávskej krajine dopustiť v roku 2010.

    On sám všetky obvinenia popiera a tvrdí, že ide len o zámienku, na základe ktorej by mohol byť neskôr vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie pre zverejnenie tajných amerických dokumentov stránkou WikiLeaks.  

    Assange už dávnejšie navrhol, že výsluch v kauze údajného znásilnenia by mohol prebehnúť v ekvádorskej ambasáde. Švédska prokuratúra však s takouto možnosťou súhlasila len nedávno.

    Ekvádorská generálna prokuratúra teraz zverejnila dokument, ktorý vyjadruje oficiálny súhlas s uskutočnením výsluchu v priestoroch ambasády v Londýne.

    V ambasáde

    “V nadchádzajúcich týždňoch bude stanovený dátum konania, ktoré prebehne vo veľvyslanectve Ekvádoru v Spojenom kráľovstve,” uvádza sa vo vyhlásení prokuratúry, ktoré citoval Guardian.

    Vypočúvanie sa uskutoční na základe bilaterálnej dohody o spolupráci v trestnoprávnych záležitostiach, ktorú Ekvádor a Švédsko podpísali vlani v decembri.

    Ekvádor už pred štyrmi rokmi udelil Assangeovi – aktivistovi a publicistovi austrálskeho pôvodu – politický azyl. V prípade opustenia ekvádorskej ambasády v Londýne by mu však hrozilo zatknutie a vydanie do Švédska.

    - Reklama -