Liberáli vytiahli na Danka jeho vlastné zbrane. Kvôli zmenám v rokovacom poriadku

    0
    Národná rada (Autor: Radka Turoňová)

    “Akékoľvek zmeny rokovacieho poriadku parlamentu musia byť výsledkom širokého konsenzu opozičných i koaličných strán. Je to dlhoročná parlamentná tradícia,” zdôraznil predseda strany Richard Sulík a šéfka poslaneckého klubu Natália Blahová. Návrhy, s ktorými prišiel predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), nie sú podľa nich výsledkom žiadnej odbornej diskusie medzi koalíciou, opozíciou a odbornou verejnosťou.

    “Sú reakciou na to, že Slovensko má opozíciu, ktorá účinne využíva legitímne nástroje politického boja a poukazuje na závažné prešľapy vlády,” tvrdia liberáli. Ak koalícia presadí zmeny proti vôli opozície, potvrdí podľa SaS podozrenia z nedemokratických úmyslov. “A odvolávanie sa na príklady zo zahraničia, ktorými teraz operuje predseda Danko, budú len kamufláž,” uzavrela SaS.

    Nové pravidlá majú priniesť časový limit pre vystúpenia poslancov, neobmedzený priestor ponechávajú prezidentovi, premiérovi a členom vlády, predsedovi parlamentu a jeho podpredsedom.

    Obmedziť sa má istým spôsobom aj počet poslancov vystupujúcich v rozprave. Šéf parlamentu má získať silnejšie postavenie. Okrem iného má mať právo prerušiť schôdzu na ním určený čas, ak vykáže poslanca pre nevhodné správanie z pléna a ten neuposlúchne. Tiež by mohol dávať podnet na disciplinárne konanie proti poslancovi.

    Návrhy sú podľa opozície útokom na demokraciu a snaha znefunkčniť parlament. Danko hovorí, že podobné pravidlá sú aj v iných štátoch. Oslovení poslanci Mosta-Híd a #Siete sa k návrhu zatiaľ vyjadrovať nechcú. Šéf ústavnoprávneho parlamentného výboru Róbert Madej (Smer-SD) s opozičnou kritikou nesúhlasí. Za novými pravidlami vidí snahu skultivovať parlament.

    - Reklama -