Toto Ficovi vyšlo. Druckerovi sa vraj podarilo upokojiť napätie v zdravotníctve. Kto to tvrdí?

    0
    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

     Ocenila, že sa ministerstvo pripojilo k iniciatíve Hodnota za peniaze. “V zdravotníctve sa financie dlhodobo nevyužívajú efektívne, načo sme niekoľkokrát upozorňovali,” poznamenala Kafková. Pozitívne vníma aj postup pri výbere profesionálov z iných oblastí pôsobenia do orgánov štátnych inštitúcií prostredníctvom výberových konaní. Rovnako riešenie vývozu liekov do zahraničia. Verí, že novela zákona o liekoch zlepší ich dostupnosť pre slovenských pacientov.

     “Systémové zmeny, ktoré zdravotníctvo vyžaduje, sa žiaľ, nedajú uskutočniť zo dňa na deň. Vyžadujú si dôkladnú prípravu vrátane vypracovania profesionálnych analytických podkladov, na základe ktorých bude možné prijať čo najlepšie rozhodnutia v definovaných oblastiach, za účasti všetkých aktérov vrátane pacientov,” skonštatovala Kafková.

    Pozornosť by mal podľa nej venovať Drucker hlavne tomu, čo najviac trápi pacientov. “Je to korupcia, nekontrolované poplatky v zdravotníctve, vysoké doplatky za lieky, zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny a špeciálny zdravotnícky materiál,” vymenovala.

    Na Slovensku má pokrivkávať aj dostupnosť inovatívnych liekov či zdravotných výkonov na základe verejne dostupných transparentných kritérií. AOPP preto odporúča zavedenie jasných pravidiel, ktoré zaručia nárokovateľnosť pacienta na jednotlivé výkony, vzhľadom na jeho zdravotný stav.

     Nepriaznivý demografický vývoj na Slovensku má tiež viesť k potrebe definovať rozsah zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia. “Do tohto nového systému by sme mali zapájať najmä mladú a zdravú generáciu. Nastal čas začať citlivo implementovať viacpilierové zdravotné poistenie,” myslí si Kafková.

    Upozornila, že pri všetkých týchto systémových zmenách však musí minister myslieť na najzraniteľnejšie skupiny pacientov. “V zmysle Európskej charty práv pacientov finančné možnosti nesmú byť prekážkou pre prístup chorých, ťažko zdravotne postihnutých, seniorov, či iných sociálne a ekonomicky znevýhodnených skupín k zdravotnej starostlivosti,” uzavrela.

    - Reklama -