Bojujeme so zlom a prehrávame. Psychológ o boji civilizácií

    0
    Ilustračné foto (Autor: pixabay.com)

    Andrej Drbohlav v rozhovore pre DVTV konštatoval, že Európa sa bude musieť pripraviť na množstvo krvavých útokov.

    „Tých útokov bude čoraz viac. Majú úplne inú základňu než masoví vrahovia, ako ich poznáme z USA alebo z Číny, kde tento fenomén vzrástol v uplynulých piatich rokoch o niekoľko stoviek percent. Je to iná základňa, iná typológia osobnosti, iná motivácia… Je to v podstate súboj civilizácií a morálnych hodnôt a podobne,“ opísal situáciu. V Spojených štátoch útočia skôr navrátilci zo zahraničných misií, ktorých veľmi negatívne ovplyvnila skúsenosť z armádnej misie. Vyslúžení vojaci spáchajú až tretinu masových vrážd v Spojených štátoch. Ďalšiu skupinu útočníkov tvoria prisťahovalci alebo skôr ich deti či vnuci. Tretiu skupinu útočníkov v USA vychovali samotní rodičia napríklad tým, že svoje deti týrali.

    Európa podľa jeho názoru leží na lopatkách, lebo má neúčinnú zahraničnú politiku a nedokáže sa zodpovedajúcim spôsobom postaviť dnešnému zlu. Európa je bez vlastnej armády bezbranná, aj keď je motivácia útočníkov na starom kontinente iná ako v USA, ako Drbohlav poznamenal hneď na úvod.

    Amerika podľa jeho názoru robí chybu, že ju veľmi nezaujíma, čo vedie útočníkov k spáchaniu útoku, ale my by sme mali ísť inou cestou. Mali by sme sa pýtať, čo útočníkov motivuje a včas zasiahnuť, ideálne ešte predtým, než môže prepuknúť nejaký psychopatologický problém. To je zároveň dôvod, prečo by sme tiež mali investovať viac peňazí do psychiatrickej starostlivosti.

    Svoju vinu na tom nesú aj médiá, ktoré detailne informujú o rôznych útokoch, a niektorých ľudí láka predchádzajúcich útočníkov napodobňovať, čo je problém. Expert však uznáva, že médiá musia plniť svoju povinnosť. „Ale to, v čom sa správajú trošku neobratne a nešikovne, je ten inštrukčný opis toho činu, keď uvádzajú, ako k útoku došlo, kde boli zakúpené zbrane a tak podobne,“ uviedol Drbohlav. „Je podstatné povedať, čo sa stalo, kde sa to stalo, prečo sa to stalo, ale nie je nevyhnutné dávať do toho veľké množstvo fotografií alebo videí, kde vidieť zakryté mŕtve telá. To len posilňuje neistotu a strach,“ varoval hosť. A to je presne to, o čo teroristom ide.

    Na dovŕšenie všetkého zlého ešte médiá šíria príbehy a vyjadrenia teroristov, ktorí svoj útok z rôznych dôvodov prežili. Stačí sa pozrieť na príbeh Andersa Breivika, ktorý sa sťažuje, že vo väzení porušujú jeho práva, a médiá z toho majú veľkú kauzu.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -