Stopy teroru v Nemecku vedú k Saudom. Tí reagujú

    0
    Pyrotechnik skúma podozrivý ruksak na mieste výbuchu v bavorskom Ansbachu. (Autor: TASR)

    “Spoločne urobíme všetko pre to, aby sme objasnili okolnosti útokov,” uviedol zdroj z prostredia saudskoarabskej vlády. Dodal, že saudskoarabské orgány už sú v kontakte so svojimi nemeckými kolegami.  Takýto postoj Rijádu môže mať podľa Spiegla ďalekosiahly dosah, pretože za normálnych okolností je kráľovstvo na Arabskom polostrove veľmi uzavreté. Navyše sa mu pripisuje podpora tzv. Islamského štátu (IS) a iných islamistických zoskupení.

    Týždenník Der Spiegel v piatok na svojej stránke informoval, že páchatelia nedávnych útokov v Ansbachu a Würzburgu boli zrejme v kontakte s členmi IS v Saudskej Arábii. Podľa neho mali obaja muži opakované kontakty s členmi IS prostredníctvom telefónnych čísiel registrovaných v Saudskej Arábii. Vyšetrovatelia to zistili z četov medzi útočníkmi a ich kontaktmi.

    Sedemnásťročný útočník pochádzajúci z Afganistanu alebo Pakistanu zaútočil 18. júla na pasažierov vlaku blížiaceho sa do Würzburgu, pričom viacerým spôsobil vážne zranenia. Policajti útočníka zneškodnili. Pred útokom sa radil so svojím kontaktom, ktorý navrhoval, aby vrazil autom do ľudí. To však mladík odmietol s tým, že nemá vodičský preukaz. Oznámil preto, že nasadne do vlaku a zaútočí na prvých pasažierov.

    V prípade útoku v Ansbachu z 24. júla sú úrady presvedčené, že páchateľ, 27-ročný Sýrčan, zomrel nechcene. Údajne chcel položiť batoh s výbušninou do davu ľudí na festivale a diaľkovo zariadenie odpáliť. Krátko pred útokom ho jeho kontakt na čete požiadal, aby výbuch a následné udalosti nafilmoval a záznam poslal IS. Výbušnina však zrejme explodovala predčasne, pričom útočníka zabila a ďalších 15 ľudí zranila. Na videu, kde sa hlási k zodpovednosti, je jeho tvár zahalená, čo podľa vyšetrovateľov môže znamenať, že plánoval ďalšie útoky. Vyšetrovatelia našli v jeho byte aj ďalší materiál na výrobu výbušniny.

    - Reklama -