VIDEO Okolo izraelského vojaka prešlo malé palestínske dievčatko na bicykli. Z jeho reakcie vám zmizne úsmev na tvári

    0
    Vojak nechce dievčatku vrátiť bicykel (Autor: repro foto Youtube/btselem)

    V roku 2012 izraelské bezpečnostné zložky postavili na ulici al-Ibrahimi plot. Na jednej strane sa nachádzal chodník, na ktorý dostali Palestínčania zákaz vstupu, a na druhej strane pre nich ostal len malý pás zeme. V marci 2013 sa pomery zmenili a zákaz vstupu pre Palestínčanov bol zrušený, tento stav však netrval dlho a chodník pre nich opäť uzavreli v januári 2015. V súčasnosti sa teda Palestínčania ulici snažia vyhýbať.

    Aj keď podľa organizácie B´Tselem úrady tvrdia, že Palestínčania zákaz vstupu na chodník nemajú, dobrovoľníkom sa podarilo od roku 2012 zdokumentovať dva prípady, ktoré svedčia o opaku. Jedným z nich bol aj incident z 25. júla. Po chodníku sa bicyklovalo malé palestínske dievčatko. Vojak, ktorý ulicu strážil, ho zastavil a začal naň kričať, jeho kolega mu prišiel na pomoc a malý bicykel odhodil do kríkov. Potom obaja plačúce dieťa s krikom odohnali preč.

    Osemročná Anwar Burqanová žije so svojou rodinou v Hebrone, len neďaleko od stráženej ulice. Podľa Manala al-Ja´biriho zo spomínanej organizácie sa mu dievčatko posťažovalo, že pri dome nemajú dvor a so svojimi súrodencami sa preto chodia bicyklovať práve na chodník na zakázanej ulici.  

    Zdroj: Youtube/btselem

    - Reklama -