Ukončite rokovania s Turkami, vyzval rakúsky kancelár. Keď sa to dozvedel Juncker, zaliala ho vraj červeň zlosti

    0
    Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Kern svoju výzvu Európskej únii na ukončenie prístupových rokovaní s Tureckom zdôvodnil okrem iného aj rozsiahlymi čistkami v armáde, štátnej správe a školstve. K tým došlo po júlovom zmarenom pokuse o prevrat. Okrem Kerna sa pod požiadavku „podpísali“ aj ministri zahraničia a obrany alpskej krajiny, referuje server Echo24.cz.

    „Demokratické štandardy Turecka zďaleka nepostačujú na to, aby sme mohli jeho vstup do EÚ ospravedlniť,“ povedal Kern pre stanicu ORF. Vadí mu aj hospodárska situácia krajiny, takže členstvo Turecka považuje v horizonte rokov či desaťročí za nemožné. Vstup Turecka do EÚ pokladá podľa svojich slov už len za diplomatickú fikciu.

    Spolupráci s Ankarou sa však nebráni. „Potrebujeme alternatívny koncept,“ uviedol. Rozhovory o ukončení prístupových rokovaní s Tureckom by mali byť podľa jeho názoru na programe septembrového úniového summitu v Bratislave.

    S jeho názorom však nesúhlasí predseda Európskej komisie Juncker. V rozhovore s nemeckou televíziou ARD nazval ukončenie rokovaní o pristúpení Ankary k Európskej únii vážnou a strategickou chybou zahraničnej politiky.

    Členovia rakúskej vlády sa svojou výzvou pripojili k mnohým ďalším európskym politikom. Turecko pritom žiada o členstvo v EÚ od roku 1987, od roku 1999 má status kandidáta. Rozhovory mu teraz prisľúbil Brusel za pomoc pri zvládaní migračnej krízy.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -