Novinky z Izraela: Za terorizmus čaká basa i 12-ročné deti

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    “Zákon o mládeži”, ktorý umožňuje príslušným úradom uväzniť neplnoletého páchateľa usvedčeného zo spáchania závažných skutkov ako vražda, pokus o zabitie alebo neúmyselné zabitie aj vtedy, ak má dotyčný alebo dotyčná menej než 14 rokov, prešiel druhým i tretím čítaním v utorok večer, uviedol parlament vo vyhlásení.

    Násilie na palestínskych územiach a v Izraeli si od vlaňajšieho októbra vyžiadalo životy najmenej 219 Palestínčanov, 34 Izraelčanov, dvoch Američanov, jedného Eritrejčana a Sudánca.

    Väčšina zabitých Palestínčanov vykonávala útoky za použitia nožov, strelných zbraní alebo vozidiel. Mnohí z týchto útočníkov boli mladí ľudia vrátane tínedžerov. Iní mladí ľudia boli zastrelení počas protestov a zrážok s poriadkovými silami.

    Izraelská ministerka spravodlivosti Ajelet Šakedová dala príslušnej legislatíve plnú podporu minulý rok, keď návrh zákona predložili ministerskému výboru. Vojenský zákon, ktorý sa týka palestínskych obyvateľov Izraelom okupovaného Predjordánska, už skôr umožňoval zatýkanie 12-ročných páchateľov.

    - Reklama -