Spojené štáty vylepšujú jadrový arzenál za stovky miliárd. Hlavíc síce ubudlo, ale teraz budú presnejšie a ničivejšie

    0
    Následky dopadu atómovej bomby na japonskú Hirošimu. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Po štyroch rokoch výskumu Národný úrad pre jadrovú bezpečnosť (NNSA) autorizoval modernizáciu jadrových bômb typu B61, ktoré patria do arzenálu USA od roku 1968, keď z výroby vyšli prvé zbrane tohto typu. Dnes sa používajú len niektoré modernejšie typy tejto zbrane. Teraz by mali tieto pomaly dosluhujúce nástroje hromadného ničenia prejsť modernizáciou, ktorá im umožní slúžiť ešte ďalšie desaťročia. 
     
    Ak pôjde všetko podľa plánu, mali by prvé vylepšené bomby vyjsť z amerických výrobných liniek niekedy v roku 2020. „Momentálne obsahuje B61 najstaršie komponenty v celom arzenáli americkej armády. Tento program na predĺženie životnosti umožní, aby slúžili ešte ďalších 20 rokov,“ uviedol Frank G. Klotz z NNSA. 

    Stovky miliárd na jadrové zbrane 

    Ambiciózny dlhodobý plán, na ktorý sa podujala administratíva Baracka Obamu na sklonku jeho funkčného obdobia v Bielom dome, vzbudil, pochopiteľne, pozornosť Ruska, ktoré uviedlo, že s modernejšími technológiami v jadrových hlaviciach sa zvyšuje aj pravdepodobnosť toho, že ich Spojené štáty použijú. 
     
    O obavách Ruska z modernizovania jadrového arzenálu USA sme písali TU
     
    Nie div, že sa Moskva na zbrojenie Washingtonu pozerá so znepokojením. Jadrové bomby typu B61 majú byť po vylepšení presnejšie a ničivejšie ako ich predchodcovia. Modernizácia takýchto rozmerov však nie je zadarmo a bude v nasledujúcich rokoch stáť amerických daňových poplatníkov takmer 10 % ročného federálneho rozpočtu Spojených štátov. 
     
     
    Modernizácia však potrvá roky, a tak nebudú obrovské finančné výdavky až také zaťažujúce pre rozpočet, ako by sa mohlo zdať. Lepšie jadrové hlavice typu B61 odpaľované z lietadiel by mali mať Američania k dispozícii do roku 2023. 
     
    Program na predĺženie životnosti amerických jadrových hlavíc bude stáť počas ôsmich rokov plánovaného trvania astronomických 355 miliárd dolárov. Kritici tohto kroku však tvrdia, že táto „sranda“ bude USA stáť neuveriteľný bilión dolárov. Navyše môže takéto modernizovanie jadrového arzenálu spustiť nové preteky v zbrojení ako za čias studenej vojny. 

    Menej neznamená slabšie 

    Vzájomná dohoda medzi Ruskom a USA o znižovaní počtu jadrových zbraní bola dobrým signálom v zmierňovaní rétoriky z čias studenej vojny, ale súčasné kroky Washingtonu naznačujú, že nejde ani tak o kvantitu, ako o kvalitu. „Tento program na predĺženie životnosti jadrových zbraní priamo podporuje príkaz prezidenta Obamu na zabezpečenie, efektivitu a okresanie jadrového arzenálu,“ uviedol v tlačovej správe americký minister pre energetiku Ernest Moniz. 
     
    Žiadne oficiálne vyjadrenia ani varovania z Kremľa však zatiaľ na adresu amerického modernizovania nukleárnych zbraní nezazneli. Tlačový tajomník prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uviedol, že na celú vec sa musia najprv pozrieť ruskí experti. „Niet pochýb o tom, že naši jadroví experti budú podrobne skúmať stupeň ohrozenia a prijmú opatrenia, aby minimalizovali toto ohrozenie, ak by to bolo potrebné,“ uviedol Viktor Ozerov, šéf ruskej komisie pre obranu. 
     
    - Reklama -