Arcibiskup: Za migráciou je moslimská chuť dobývať. Aj vlk je stvorenie Božie, ale medzi ovce ho nepozveme

    0
    Arcibiskup z Veszprému Gyula Márfi (Autor: Facebook, Veszprémi Érsekség)

    Vplyvný člen katolíckej cirkvi v Maďarsku sa vyjadril, že za silnou migračnou vlnou, ktorá zachvátila Európu v posledných mesiacoch, treba hľadať moslimskú „chuť dobývať“. Veszprémsky arcibiskup Gyula Márfi zaujal niekoľkými vyjadreniami na tému rastúcej islamizácie Európy, ako aj utečeneckej krízy.

    Šéf arcidiecézy v západomaďarskom Veszpréme sa nazdáva, že migračná kríza spôsobená moslimskými utečencami má viacero faktorov, pričom súčasný stav podľa Márfiho rozhodne nie je náhoda.

    Aj ekonomický aspekt

    Ako hlavný dôvod uvádza maďarský prelát vrodené dobyvateľské chúťky moslimského obyvateľstva. Spojitosť vidí Márfi aj v ekonomických otázkach, konkrétne v záujmoch arabských bánk, ktoré ľudí motivujú k presunu na európsky kontinent.

    „Nedovolia im prichádzať do Kataru alebo Spojených arabských emirátov, no dávajú im peniaze, aby sa presunuli do Európy. Okrem iného je za tým aj destabilizácia eura a vlastne Európy ako takej celkovo,“ myslí si.

    Ako problém vidí Márfi aj rozdielnosť oboch kultúr. „To, čo je pre nás hriech, je pre nich cnosť. A čo je pre nás menší prehrešok, pre nich je smrteľný hriech,“ cituje duchovného portál IL TIMONE.

    Cirkevný hodnostár od našich južných susedov sa vyjadril, že voči moslimom necíti akúkoľvek nenávisť. Na druhej strane si však obratne pomohol citátom z Biblie.

    „Aj vlk je stvorenie Božie, no to ešte neznamená, že ho preto pozveme medzi ovce. Hoci môže prísť aj prezlečený za ovcu,“ zafilozofoval si Márfi. 

    „Nie je to ich vina, že chcú ovládnuť Európu, majú to v sebe. Bude to však len a len naša vina, pokiaľ im to dovolíme,“ dodal na záver.

    Podobne ako krajania

    Zaujímavosťou je, že Márfiho rétorika je veľmi podobná názorom drvivej väčšiny maďarskej spoločnosti vrátane premiéra Viktora Orbána. 

    „Realita je taká, že pokiaľ sa neobhájime, budeme čeliť nezvládateľnej úrovni napätia medzi starnúcou Európou a mladým moslimským svetom. Medzi Európou bez viery a sekulárnym a stále agresívnejšie sa rozpínajúcim moslimským svetom. Medzi Európou, ktorá je neschopná zamestnať svojich absolventov, a nekvalifikovaným moslimským svetom,“ povedal napríklad začiatkom apríla maďarský predseda vlády.

    Protirečí pápežovi?

    Márfiho vyjadrenia sa zdajú byť v príkrom kontraste so slovami aj činmi pápeža Františka. Ten dlhodobo vyjadruje podporu utečencom, respektíve  moslimom, pričom vyzýva, aby sa Európania nepozerali na islamský svet negatívnou optikou. „Každý z nás, všetci spoločne: moslimovia, hinduisti, katolíci, kopti, evanjelici. Ale ako bratia, deti toho istého Boha. Chceme žiť v mieri, v jednote,“ povedal ešte na Zelený štvrtok František, ktorý označil súčasnú migračnú krízu za obohacujúcu arabskú inváziu.

    - Reklama -