VIDEO Len pre silné žalúdky. V Aleppe sa schyľuje ku katastrofe. Deti na uliciach pália pneumatiky. Mätú bombardujúce lietadlá

    0
    Deti z Aleppa (Autor: ReproFoto: Twitter/??????? ?????????)

    Východné oblasti Aleppa, ktoré sú v rukách sýrskych rebelov, sa podľa BBC stávajú terčom bombardovania lietadiel prezidenta Bašára Asada alebo jeho spojencov Rusov, ktorí mesto v snahe potlačiť rebelov obkľúčili. V Aleppe tak podľa portálu The Guardian ostalo uväznených približne 300-tisíc ľudí.

    Deti žijúce v oblasti sa teda rozhodli chrániť tým, že nad mestom vytvoria clonu z hustého čierneho dymu. Pálenie pneumatík má pritom naozaj význam. Dym zmätie stíhačky vo vzduchu a odvráti aj ofenzívu zo zeme, ktorá chce rozbiť obliehanie,“ cituje BBC Ramiho Jarraha, žurnalistu, ktorý pôsobí v Sýrii.

    Robí to každý, ale toto je jediná možnosť podieľať sa na odboji pre deti,“ dodáva novinár.

    #AngerForAleppo

    Snahy o ukončenie obliehania Aleppa majú už aj svoje vlastné hashtagy na sociálnej sieti Twitter, #AngerForAleppo a #AleppoUnderSiege, čiže hnev pre Aleppo a Aleppo v obkľúčení. V nedeľu 31. júla bola vyhlásená kampaň, ktorá mala poukázať na príkoria civilistov, ktorí sa ocitli uprostred bojov o Aleppo. Podľa videa zverejneného na sociálnej sieti v krajine zmietanej vojnou umrelo od februára 2016 približne 470-tisíc ľudí. Medzi obeťami sa často vyskytujú aj malé deti, ktoré so svojimi rodičmi nemajú kam ujsť.

    Obyvatelia mesta denne čelia náletom a nemajú prístup k jedlu a lekárskej či humanitárnej pomoci. Pre intenzitu konfliktu je do postihnutých častí mesta podľa Guardianu takmer nemožné dopraviť humanitárnu pomoc. Humanitárne organizácie vyzývajú k ukončeniu obliehania, pretože podľa nich sa v Sýrii schyľuje k humanitárnej katastrofe.  

    Koridory smrti

    Aj keď Asadove jednotky spolu s Rusmi pre civilistov, ktorí chcú z dejiska bojov utiecť, vytvorili tzv. humanitárne koridory, podľa portálu Daily Star sa k nim dostane málokto. Obyvateľom mesta k nim zamedzujú prístup rebeli a koridory údajne nie sú až také bezpečné, ako tvrdí miestna vláda. Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že v meste boli otvorené tri humanitárne koridory, ktoré majú slúžiť civilistom a tiež teroristom, ktorí si želajú zložiť zbrane.

    Koridory sú podľa humanitárnych pracovníkov nepoužiteľné, pretože unikajúci civilisti sa počas úteku dostávajú pod paľbu.  Ahmad Ramadan, sýrsky politik z opozičnej strany Sýrska národná koalícia, tvrdí, že ľudia tieto koridory nazývajú koridory smrti.

     

    Zdroj: Twitter/Now this

    Humanitárna katastrofa

    Tých, ktorí sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodnú vo východnom Aleppe ostať, je potrebné chrániť a všetky bojujúce strany by mali humanitárnym organizáciám umožniť prístup k nim, aby posúdili ich stav a potreby,“ vyhlásil Medzinárodný výbor Červeného kríža. Medzinárodný záchranný výbor so sídlom v USA varoval, že ľuďom, ktorí v Aleppe ostali, hrozí smrť vyhladovaním a vyzval bojujúce strany aspoň k prestávke medzi útokmi. Obyvatelia Aleppa by nemali byť nútení vybrať si medzi útekom z domu alebo zotrvaním v oblasti, ktorá je centrom bojov,“ vyhlásila Zoe Danielsová z IRC.

    Analytik Karim Bitar dodal, že obyvatelia mesta čelia existenciálnej dileme a musia si vybrať medzi riskovaním života hladom alebo riskovaním života pri úteku. Podľa neho by tiež mala byť civilistom zaistená možnosť humanitárnej pomoci. Obyvatelia Aleppa sú v núdzi a nedôverujú nikomu, čo je pochopiteľné. Sýrska tragédia ukázala, že aj humanitárna pomoc je často využívaná len ako cynický trik ako urýchliť realizáciu geopolitických záujmov,“ vyhlásil analytik z francúzskeho think-tanku IRIS. 

    - Reklama -