Islamisti sa vyhrážajú Rusku. A tu je reakcia Kremľa

    0

    Peskov takto podľa agentúry RIA Novosti reagoval na výzvu IS, ktorá svojich prívržencov nabáda, aby viedli proti Rusku tzv. svätú vojnu. Vyplýva to z deväťminútového videozáznamu, ktorý v nedeľu zverejnili na internete.

    “Počúvaj, (ruský prezident Vladimir) Putin, prídeme do Ruska a budeme vás zabíjať vo vašich domoch… Bratia, uskutočňujte džihád, zabíjajte ich a bojujte proti nim,” hovorí podľa správy hlas na videu pri záberoch mužov na výcviku v púšti.

    Autentickosť výzvy, ktorá sa objavila na webovej stránke YouTube, nebolo možné bezprostredne overiť. Odkaz na túto nahrávku však zverejnili v komunikačnej aplikácii Telegram, ktorú IS bežne používa, konštatovala agentúra Reuters.

    Súčasť taktiky

    Podľa Peskova význam podobných videí netreba zveličovať. Vysvetlil, že teroristické skupiny, s ktorými sa vedie boj a ktoré sú “raz za čas pritlačené k múru”, využívajú takúto “taktiku zastrašovania”.

    “Je to bežná prax,” uviedol Peskov, podľa ktorého nie je nutné preháňať to s reakciou, aj keď súčasne uznal, že istá opatrnosť je potrebná.

    Viac o vyhrážkach IS smerom k Rusku TU

    Vysvetlil, že analýzou podobných hrozieb sa zaoberajú tajné služby. Dodal však, že takéto vyhlásenia neovplyvnila politiku Ruska v oblasti boja proti terorizmu. Uviedol, že “nevyhnutné opatrenia sa prijímajú aj po línii ministerstva obrany v rámci plnenia úloh operácie ruských ozbrojených síl v Sýrii”.

    - Reklama -