Spisovateľ: Erdogan sa nám vyhráža ako Hitler. Pustí sem utečencov, to je akt agresie

    0
    Spisovateľ Ondřej Neff. (Autor: Hans Štembera)

    Turecký minister zahraničia v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung pohrozil Európskej únii, že ak do tohtoročného októbra nezavedie s Tureckom bezvízový styk, prestane brániť utečencom a migrantom v prístupe na starý kontinent.

    Neff si všíma, že ultimátum zatiaľ nebolo vyhlásené oficiálne, ale len formou novinového rozhovoru. Preto ho považuje len za akýsi pokusný balónik.

    Porovnáva ho s ultimátom, ktoré dal pred takmer osemdesiatimi rokmi Európe vtedajší diktátor: „Vtedy to bol Hitler a vyhrážal sa zbombardovaním Prahy bombami Luftwaffe. Teraz je to turecký sultán Erdogan a vyhráža sa zaplavením Európy utečencami z vojnového konfliktu, ktorý pomáha rozdúchavať. Ultimátum znie do októbra, ak Turci nedostanú bezvízový styk, čakajte novú ľudskú cunami,“ píše Neff.

    Dohoda s Tureckom o zastavení migrácie bola podľa neho už od samého začiatku hanebná, pretože pravá povaha Erdoganovho režimu bola každému dobre známa. „Turecká karta bude dosť priťažujúcou okolnosťou v súde vynesenom nad Angelou Merkelovou, ona s ňou začala hrať, ona predstierala, že je to riešenie, a teraz sa všetko obracia ako bumerang späť,“ podotýka Neff.

    A upozorňuje, že ochrana vonkajších hraníc sa musí stať skutočnosťou, nie zostať rečníckym obratom. Ide predovšetkým o námorné hranice, pretože tie suchozemské si zainteresované štáty zabezpečili samy bez podpory rozhodujúcich kruhov Únie. Námorné hranice treba podľa Neffa hájiť námornými prostriedkami, teda zachytávať plavidlá na mori a vracať ich tam, odkiaľ vyplávali. Neff pripúšťa, že to vyvolá konflikt. Ale na to treba byť pripravený. „Uvoľnenie novej utečeneckej vlny musíme vnímať ako akt agresie a to je tá posledná a najdôležitejšia z prostých skutočností,“ dodal Ondřej Neff.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -