Pápež František sa z Poľska vrátil do Ríma

    0
    Pápež František na návšteve Poľska. Na snímke vpravo poľský prezident Andrzej Duda a vľavo jeho manželka (Autor: archív)

    Pápeža doviezlo na rímske letisko Fiumicino lietadlo poľských aerolínií LOT. Pred štartom z Krakova, dejiska tohtoročných SDM, sa s ním rozlúčili poľský prezident Andrzej Duda a ďalší vládni predstavitelia.

    František počas cesty do Poľska, sprevádzanej mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami, navštívil tiež bývalý koncentračný tábor Auschwitz, ako aj najvýznamnejšie poľské mariánske pútnické miesto na Jasnej Hore v Čenstochovej, v ktorej slávil omšu pri príležitosti 1050. výročia prijatia kresťanstva v Poľsku.

     Stredobodom však boli stretnutia s mladými ľuďmi, ktorých prišli na Svetové dni mládeže státisíce. Od stredy ich na viacerých veľkých podujatiach pápež vyzýval, aby sa aktívne podieľali na formovaní sveta, v ktorom žijú, a aby prekonávali nenávisť. Na záverečnej nedeľňajšej omši sa podľa Vatikánu zúčastnilo vyše 1,5 milióna ľudí.

    Na SDM 2016 v Poľsku nechýbalo ani niekoľko tisíc Slovákov. Pápeža osobne pozdravil v mene krajanov aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý hlavu katolíckej cirkvi pozval na návštevu SR.

    Najbližšie Svetové dni mládeže sa uskutočnia v roku 2019 v Paname, ako oznámil pápež v nedeľu. Na rozlúčke s dobrovoľníkmi a členmi organizačného výboru SDM František neskôr podľa agentúry APA povedal, že nevie, či na nich bude o tri roky osobne prítomný, ale pápež tam podľa neho určite príde.

    - Reklama -