Pápež sa v koncentračnom tábore Osvienčim. Modlil sa, no hovoriť nechcel

    0
    Pápež František sa rozpráva s preživšími počas jeho návštevy bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau (Autor: TASR)

    Bol jedným z 12 preživších, s ktorými sa pápež dnes stretol. “Prišiel ku každému z nás, každého pobozkal a podal mu ruku. Ja som priniesol so sebou moje dve fotky z barakov z Buchenwaldu. Jednu som mu daroval a druhú mi podpísal,” opisuje Fürst stretnutie a zároveň dodáva, že pápež preživším daroval medailu z Vatikánu.

    Podľa Fürsta počas stretnutia veľa slov neprehodili.”Nepovedal mi skoro nič, len sa tak pozeral do očí, má také tmavé oči. Opýtal sa ma, či som to ja na tej fotke, povedal som mu, že áno, tak iba pokrútil hlavou, ale nič zvláštneho nepovedal. Len mi silno stisol ruku a pobozkal ma, ako aj ďalších,” dodal. Stretnutie označil za veľmi emotívne, keďže stál vedľa pána, ktorý hneď ako uvidel pápeža, sa rozplakal, on sám mal však zmiešané pocity.

    Pápež je osobnosť

    “Veľmi si vážim, že ma pozvali, aby som sa s pápežom stretol. Svet ho vníma ako veľkú osobnosť. Ja však k samotnej viere neprechovávam žiadne city. Pretože pod tou vierou zavraždili aj na Slovensku skoro 60.000 ľudí, keď bol Tiso prezidentom. Napriek svojej viere nás odovzdal Nemcom. Takže moje pocity boli zmiešané,” vysvetľuje.

    Po návšteve Auschwitzu sa pápež presunul do Auschwitz-Birkenau, kde okrem verejnosti na neho čakalo aj 25 držiteľov ocenenia Spravodlivý medzi národmi. Pápež František navštívil bývalý tábor počas svojej návštevy Poľska pri príležitosti Svetových dní mládeže.

    - Reklama -