Islamskí radikáli aj popierači holokaustu vo Švajčiarsku skončili. Toto proti nim chystajú

    0
    Švajčiarska polícia v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: youtube)
    Zákon, ktorý umožňoval úradom odobrať švajčiarske občianstvo za určitých podmienok, existoval už v roku 1952. Táto norma sa však nikdy nevyužívala, lebo jej výklad je podľa švajčiarskeho portálu Swiss Info vágny a hovorí len toľko, že občianstvo môže byť odobrané na základe konania s cieľom poškodiť záujmy či reputáciu Švajčiarska. 
     
    Keďže starý zákon v súčasnej európskej spoločnosti plnej narastajúceho extrémizmu a radikálnych názorov nestačil, prišli švajčiarski zákonodarcovia s úpravou, ktorú schválili už v polovici júna. Podľa novely je presne daný zoznam prekročení zákona, ktoré povedú k odobratiu švajčiarskeho štátneho občianstva. Zákon v novej podobe začne platiť od 1. januára 2018.  

    Žiadni teroristi ani popierači holokaustu 

    Zákon z dielne švajčiarskeho migračného úradu však nevznikol len pre teroristov tak, ako o tom píše britský portál Express. Dôvodov bolo viac než len šírenie terorizmu či snahy o zneužívanie švajčiarskych pasov radikálnymi islamistami. Teroristické aktivity, kriminálna činnosť či akýkoľvek násilný extrémizmus sú dôvodmi na odobratie švajčiarskeho občianstva. 
     
    Odobratie občianstva bude od začiatku roku 2018 hroziť aj ľuďom, ktorí popierajú holokaust alebo boli podozriví z porušovania ženevských konvencií, vojnových zločinov, organizovaného zločinu či iných trestných činov. 
     
    Nikde v novele zákona sa nepíše, že by bola namierená proti islamským radikálom či teroristom, ale všetky jej časti sú napísané tak, aby sa norma vzťahovala na akékoľvek šírenie radikálnych či extrémistických myšlienok. To znamená, že aj na islamských radikálov, ktorí by chceli šíriť v alpskej krajine džihád alebo hlásali nenávisť voči iným náboženským či etnickým skupinám. 
     
    Od roku 2001 odcestovalo zo Švajčiarska 77 ľudí, ktorí sa rozhodli pridať sa k militantom z takzvaného Islamského štátu v Iraku alebo Sýrii. Podľa júlových čísiel Federálnej spravodajskej služby sú 29 z týchto ľudí občanmi Švajčiarska a 17 z nich majú aj dvojité občianstvo. 
     
    - Reklama -