Kontroverzná ruská politička opäť šokuje. Najskôr mala problém so sexuálnymi menšinami, teraz chce zmierniť tresty za domáce násilie

    0
    Elena Mizulinová (Autor: ReproFoto: youtube/NewsOfRussia)

    Ruská poslankyňa, ktorá má za sebou pestrú politickú minulosť, vyhlásila, že plánuje dekriminalizovať domáce násilie na partnerovi a deťoch. Tresty za jeho páchanie sú podľa Mizulinovej absurdné a v rozpore s rodinou. Politička podľa The Moscow Times tvrdí, že je neférové, aby člen rodiny pre facku strávil dva roky vo väzení.

    Mizulinová si myslí, že tresty za domáce násilie môže zneužívať juvenilná justícia a môžu pribudnúť trestné konania “proti rodičom, ktorí využívajú jemné disciplinárne opatrenia ako výprask či hádky medzi manželmi”. “…mám na mysli najmä neoprávnené miešanie sa štátu do rodinných záležitostí,” vyhlásila Mizulinová podľa Meduza news.

    Právo je ťažko vymožiteľné

    V súčasnosti sa domáce násilie v Rusku trestá pokutou do 40-tisíc rubľov, čo predstavuje necelých 550 eur, alebo dvomi rokmi väzenia. Politička chce, aby sa na prípady domáceho násilia hľadelo ako na priestupky.

    Aktivistky za práva žien, ktoré v krajine pôsobia, už viackrát upozorňovali, že v tejto oblasti je právo pre miestne ženy vymožiteľné veľmi ťažko. Podľa portálu Independent trpí domáce násilie od svojho partnera každá tretia ruská žena a 40 percent násilných zločinov alebo vrážd sa udeje v domácnostiach. V Rusku je svojím manželom alebo partnerom zavraždených takmer 14-tisíc žien ročne.  

    Je aj proti “netradičným sexuálnym vzťahom”

    Konzervatívna politička Mizulinová má na konte už kontroverzný zákon proti LGBTI propagande. Zákon zakazuje “propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov”. Na Rusko sa v roku 2013 pre tento zákon zniesla vlna kritiky z celého sveta a mnohí športovci vyzývali na bojkot zimných olympijských hier 2014 v Soči. Podľa portálu Pink News sa od uvedenia zákona zvýšil počet incidentov a nenávistných či násilných činov voči LGBTI osobám.

    Mizulinová bola takisto medzi prvými siedmimi osobami, na ktoré USA uvalilo sankcie. Po anektovaní Krymu Ruskom 17. marca 2014 dostala Mizulinová od prezidenta USA Baracka Obamu zákaz vstupu do Spojených štátov. Politička sa tiež aktívne zasadzuje za cenzúru internetu v Rusku. 

    - Reklama -