Orbánova otázka života a smrti: Trump či Clintonová?

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: SITA)

    Orbán síce deklaroval, že voľba ďalšieho prezidenta USA je vecou Američanov, avšak boj o Biely dom má podľa jeho vyjadrení aj zahranično-politické súvislosti týkajúce sa Európy i Maďarska.

    Premiér sa ani na utorňajšej tlačovej konferencii s rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom netajil tým, že zdieľa postoje Trumpa. “Republikánska zahraničná politika je dobrá pre Európu a znamená život pre Maďarsko, pretože odmieta export demokracie a migráciu,” pripomína denník slová predsedu maďarskej vlády.

    Podľa komentára Népszabadságu Orbán už zrejme zabudol, že v Budapešti dal postaviť sochu republikánskemu prezidentovi Ronaldovi Reaganovi za to, že po oslobodení z niekdajšieho sovietskeho bloku exportoval demokraciu do Maďarska.

    Denník pripomína, že Orbán i vedenie jeho strany Fidesz v súvislosti s voľbou amerického prezidenta už viackrát urobili nešťastné vyhlásenia, a že Orbán sa v terajších voľbách stavia na stranu postoja Moskvy. Motivácia Orbána a Putina má určite spoločného menovateľa v tom, že Hillary Clintonová je obom nesympatická. Clintonová, ako aj jej manžel a bývalý prezident Bill Clinton, viackrát ostro kritizovali Orbánovu vládu, píše Népszabadság.

    - Reklama -