Roman Bednár: Nemeckí futbaloví moderátori berú za trochu práce v ARD milióny

0
Ovládání od televize (Autor: Hans Štembera)

Známy športový moderátor a futbalový expert Gerhard Delling dostal od ARD v rokoch 2007 až 2010 za svoje sporadické, vždy maximálne polhodinové expertízy neuveriteľnú sumu 2, 36 milión eur. Uverejnila to nemecká mediálna agentúra „kress pro“, ktorá dostala túto informáciu od  štátnej inštitúcie Landesrechnungshof v Porýni-Falcku.

Táto suma predstavuje mnohonásobok toho, čo zarobí kancelárka Merkel. Dellingov partner pri moderácii, bývalý reprezentant Nemecka, Günter Netzer, v tom istom čase dostal dokonca až 3, 85 milión eur. Táto dvojica pracovala pre ARD v oblasti futbalovej expertízy dvanásť rokov. Za túto prácu získali obaja ešte aj vysoké oficiálne ocenenia, medziiným aj veľmi významné ocenenie – Grimm-Preis – Grimmovu cenu. Na priamy dotaz žurnalistov sa k tejto veci ARD-športkoordinátor Axel Balkausky odmietol vyjadriť. Na dotaz nereagovali ani páni Delling a Netzer, pričom najmä G.Delling  miluje svoju gloriolu ako Herr Saubermann, čo je niečo ako pán, ktorý je čistý, bez akejkoľvek škvrny a hany.

Reakcie týchto troch sú len dôkazom toho, že agentúra „kress pro“ uverejnila pravdivé tvrdenie. Už v júni tvrdila agentúra, že aj ďalší dvaja  experti vo veci futbal  v televízii, dostávajú za málo práce obrovské peniaze. Bola reč o milión eur pre každého z nich. Týmito expertami sú bývalí nemeckí reprezentanti Oliver Kahn a Mehmet Scholl.

V Nemecku sa teraz množia hlasy, ktoré žiadajú absolútnu transparenciu vyplácaných honorárov a všetkých platov televíznych pracovníkov ARD a ZDF. Treba vychádzať z toho, že tento prípad nebol výnimočným a len jednotlivým prípadom a že ich je mnoho. Keď  verejnosť vie, koľko zarábajú ministri a kancelárka, tak o to viac má právo vedieť, aké sú platy v televízii. Len  tak bude možné vylúčiť v budúcnosti takéto nehorázne nehanebnosti, ktoré sa dosiaľ realizovali len utajene za kulisami.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -