Roman Bednár: Paríž a jeho hviezdy – autentický príbeh na pokračovanie; 136. pokračovanie

0
Teroristické útoky v Paríži (Autor: SITA)

Nesmieme zabudnúť ale ani na to, že sú to aj mnohé ďalšie faktory –  práve také, ako som ich líčil pri spomínanom prechladnutí –  a to najmä sociálne a psychické, ktoré spôsobujú rakovinové ochorenia. Ešte dodám, že americký lekár Simonton dosiahol pri liečbe rakoviny vynikajúce výsledky práve tým, že zohľadňoval všetky tieto faktory a podarilo sa mu vyliečiť aj mnoho pacientov, ktorých jeho kolegovia liečiaci tradičnými metódami označili ze beznádejné nevyliečiteľné prípady.“

Keď Ginette a Denis odchádzali z hotela Rocamar, bolo už neskoro po polnoci. Hodiny, ktoré strávili v spoločnosti Magdy a Vlada sa im zdali byť len niekoľkými minútami. Niekedy stačí poznať človeka len niekoľko krátkych chvíľ a hneď sa dostaví pocit, že ho poznáme už celú večnosť, lebo už po pár povedaných vetách vznikne pocit silného vzájomného vnútorného prepojenia.

Na Algarve strávili s Magdou a Vladom ešte veľa príjemných a nezabudnuteľných chvíľ a obohatili sa navzájom novým poznaním. Niet cennejších a vzácnejších darov, akými sa ľudia môžu obdarovať, ako sú dary múdrosti a nového poznania a dary ušľachtilého srdca. Naproti tomu sú materiálne dary len ich úplne bezcenným ekvivalentom.

+ + + + + + + + + + + + + +

Keď už sedeli  vo vlaku, ktorý ich unášal do Lisabonu a Algarve sa od nich neúprosne vzďalovalo a pomaly sa premieňalo už len na nezabudnuteľnú opojnú spomienku, tak sa Denisovi odrazu vynorila v mysli veľká múdrosť filozofa Konfucia:

Kto nevie, že nevie, toho sa vystríhaj,

kto nevie, ale vie, že nevie, toho vyučuj,

kto vie, ale nevie, že vie, toho pouč,

ale toho, kto vie , že vie, toho nasleduj

celý tvoj život.   

V nasledovnom momente  si uvedomil aj to, že si v podstate vždy vyhľadával priateľov v zmysle tejto múdrej rady, a to už dávno predtým, ako sa dozvedel niečo o Konfuciovi.

Pokračovanie nasleduje.

Roman Bednár
Článok publikujeme so súhlasom autora, pôvodný text nájdete na www.roman-bednar.com.

- Reklama -