Trump pokračuje v prezidentskom boji. Politológ o americkom militarizme

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump býva označovaný za izolacionistu, ale toto označenie nie je podľa politológa Oskara Krejčího presné. Americký miliardár vraj nie je izolacionista, len pragmatik, ktorý chce Spojené štáty udržať v úlohe svetovej mocnosti číslo jeden. A republikáni na kongrese s ním súhlasia. Prejavuje sa to okrem iného aj v tom, že republikáni presadzujú „mier prostredníctvom udržania sily“.

    „Podľa republikánov sú Spojené štáty v bezpečnostnej kríze. A niekoľkokrát v programe nájdete tézu, že republikáni sú stranou mieru prostredníctvom sily, pričom podľa programu sila znamená americkú vojenskú nadradenosť. Ozbrojené sily USA majú byť najsilnejšie na svete, s obrovskou prevahou nad akýmkoľvek iným štátom alebo skupinou štátov. Majú to byť ozbrojené sily, ktoré sú – ako to vraj bolo v Reaganovej ére – schopné viesť a vyhrať dve a pol vojny naraz. Ťažko možno nájsť jasnejšie formulácie, ktoré by obhajovali militarizáciu spoločnosti, ako sú tie, ktoré nájdete v novom republikánskom programe,“ usudzuje Krejčí v rozhovore pre webový server.

    Aj preto hovorí Trump o NATO tak, ako hovorí. Hovorí, že partneri musia plniť svoje finančné záväzky, nemôžu očakávať, že by Spojené štáty financovali celé NATO. Od ostatných partnerov tak vraj v podstate žiada, aby spolufinancovali udržanie americkej nadradenosti vo svete.

    Stojí pritom za pozornosť, že republikáni vnímajú Američanov zo Spojených štátov ako jedinečný národ, nad ktorý niet lepšieho. „Naše idey a naše princípy ako národa nám dávajú unikátne miesto morálneho vodcu vo svete,“ cituje následne Krejčí. Tento pohľad na vlastný národ potom vedie republikánov k presvedčeniu, že 21. storočie bude storočím americkým, nie čínskym alebo ruským. Vo vzťahu k týmto dvom štátom sa politici tejto strany vracajú k rétorike z obdobia studenej vojny.

    - Reklama -