Ďalší útok vo Francúzsku. Pobodal matku s deťmi. Vraj boli nedostatočne oblečené

    0
    Policajná kontrola vo Francúzsku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Útočník marockého pôvodu pobodal mladú dievčinu, jej dve staršie sestry a matku. Podľa očitých svedkov sa tak stalo počas toho, ako rodina raňajkovala. Miestne médiá informovali, že útočníkovi sa nepáčilo ich sporé oblečenie. Miestny prokurátor však konštatoval, že motívy útočníka sú veľmi nejasné.

    Muža po útoku v alpskom rezorte Garde-Colombe blízko oblasti Laragne na juhu Francúzska zatkla polícia. Osemročné dievčatko, ktoré má prebodnuté pľúca, leží v nemocnici v Grenobli, kde bojuje o život. Jej rodinné príslušníčky previezli do bližšej nemocnice v Gap s tým, že nie sú v ohrození života.

    Nejasný motív

    Podľa niektorých verzií 37-ročný muž, ktorého už polícia pozná v súvislosti s drobnejšími zločinmi, útočil na dievčatá v čase, keď sa opaľovali na terase ich chaty. Potom pobodal aj matku v budove. Aj preto mohol televízny kanál TFI usúdiť, že mladému mužovi prekážali šortky dievčat. Viaceré médiá zároveň informovali, že pred útokom sa útočník a matka dostali do sporu o oblečenie dievčat. Miestny starosta Edmond Francou sa k útoku nechcel vyjadrovať.

    Páchateľ sa z miesta činu pokúsil utiecť na aute. Televízny kanál i-Télé pritom potvrdil, že podľa jeho zdrojov blízkych vyšetrovaciemu tímu ide o praktizujúceho moslima. Muž však nemal byť na tzv. fancúzskych teroristických zoznamoch.

    Napätá atmosféra

    Ako v utorok informovali ParlamentnéListy.sk, podľa viacerých svedectiev sa nálada vo Francúzsku po útoku v Nice vyhrotila. Spisovateľ Jonathan Miller, ktorý je zároveň členom mestského zastupiteľstva v juhofrancúzskom meste Caux, napríklad varoval, že Francúzsko „môže byť na pokraji niečoho, čo sa podobá na občiansku vojnu“. Prejavuje sa to napríklad aj rapídnym nárastom členov streleckých klubov.

    „Niet pochýb, že aktuálne útoky za uplynulé týždne majú väzbu na Islamský štát. Koncom mája počas ramadánu vyzýval hovorca Islamského štátu Abu Mohammed Al-Adnani vo zvukovom posolstve prívržencov IS, aby udierali všade a akýmkoľvek spôsobom a prostriedkami. Nerobiť žiadne rozdiely medzi príslušníkmi ozbrojených zložiek a civilistami, žiadne zľutovanie nad mužmi, ženami či deťmi, každého treba zabiť,“ komentoval aktuálne dianie pre ParlamentnéListy.sk bezpečnostný analytik Milan Žitný.

    Europol medzitým zverejnil správu, v ktorej konštatoval, že vlani bol v krajinách Európskej únie plánovaný, zmarený alebo uskutočnený rekordný počet teroristických útokov. V roku 2015 sa podľa Europolu uskutočnilo 211 takýchto útokov, čo je najviac od začiatku vedenia záznamov v roku 2006. Najviac z nich – 103 – sa odohralo vo Veľkej Británii, väčšina z nich v Severnom Írsku.

    Hneď za Britániou nasledovalo so 72 uskutočnenými útokmi Francúzsko a s 27 útokmi Španielsko, Europol v Správe o teroristickej situácii v EÚ a jej trendoch tiež uviedol, že najviac útokov v EÚ sa spája s džihádistami.

    - Reklama -