Neškodná zábavka Pokémon Go? Reagujú už izraelské úrady, na ambasádach ju zakázali. Ktorý slovenský poslanec ju drví ostošesť?

    0
    Mobilná aplikácia Pokémon Go. (Autor: TASR)

    Hra Pokémon Go dokázala nakopnúť tisíce mobilných používateľov a „vyhnala“ ich z pohodlia ich domovov do terénu. Jedni ju chvália za interaktivitu s reálnym prostredím, no zároveň sa začínajú množiť kritické názory. Ide len o nevinnú „návykovku“ alebo táto mánia už zachádza priďaleko? „Pozrite sa len, koľko to spôsobuje úmrtí mladých ľudí,“ podčiarkol bezpečnostný analytik Zábojník.

    Zákaz Pokémonov na ambasádach

    Podľa kritikov navádza hra používateľov, aby sa potulovali v riskantných oblastiach. Izraelské úrady nenechali nič na náhodu a začali rázne konať. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nahšon informoval, že vojaci majú prísny zákaz „drviť“ hru na vojenských základniach. Ministerstvo dalo aplikácii červenú aj na amabasádach a vyzerá to teda tak, že izraelskí diplomati budú musieť svoje pokélopty počas pracovného času nechať zatvorené.

    V hre sa využíva mobilná kamera a práve z tohto dôvodu urobila izraelská armáda s „apkou“ rázny koniec. Obávajú sa, že vďaka „hráčom“ by mohli na verejnosť presiaknuť citlivé informácie alebo zábery z vojenských základní.

    Rušno mali aj indonézski policajti, ktorí sa museli postarať o 27-ročného pokétrénera, ktorý sa pokúšal vniknúť na vojenskú základňu. Francúz Roman Pierre vzal nohy na plecia po tom, ako ho upozornila bezpečnostná služba z vojenského komplexu v prístavnom meste Cirebon. „Páchateľa“ služba nakoniec dolapila. „Do komplexu vstúpil neúmyselne, keď počas behu lovil pokémona,“ zhodnotil hovorca policajného zboru Yusri Yanusa.

    V Bosne hráčov zase varujú, aby sa oblúkom vyhli miestam, kde by na nich mohli číhať míny ešte z čias vojny v 90. rokoch.

    Prvý mŕtvy?

    S hrou Pokémon Go je spojených aj množstvo špecifických incidentov. Shayla z amerického Wyomingu pri honbe za príšerkami našla v lese pri rieke naozaj šokujúci nález a určite nešlo o pokémona. Američanku zhodou náhod aplikácia doviedla k mŕtvemu telu človeka. Ďalší pokétréneri zase ilegálne vnikli na cudzí pozemok v Massachussetts, lebo im mobil „poradil“, že sa tam nachádza tzv. gym, miesto, kde sa dajú trénovať virtuálne príšerky.

    Médiá šokovali aj čerstvou správou, ktorá informovala o smrti mladého chlapca Jersona Lopeza. Mladý hráč vnikol údajne počas honby za pokémonmi na cudzí pozemok. Jeho majiteľ ho postrelil a chlapec zraneniam na mieste podľahol.

    Pokétréner Poliačik

    Zdá s, že slovenská politická elita k hre zatiaľ veľmi neinklinuje. „Radšej sa prejdem po okolí bez niečoho takéhoto,“ prezradil Jozef Viskupič (OĽaNO). Čerstvý šéf kádehákov Alojz Hlina o aplikácii ani nepočul a Gábor Grendel (NOVA) potvrdil, že ani on a ani jeho syn aplikáciu nevyskúšali. Zato saskár Martin Poliačik je aktívnym hráčom a svojím novým hobby sa pochlapil aj na Facebooku. Dlhú chvíľku pri venčení psíka si kráti práve aj takouto formou. „Pre mňa je to spôsob, ako sa zoznámiť s novou vrstvou reality. Je to zatiaľ najširšie využitie novej vrstvy reality. Keďže cítim, že chcem ísť s dobou, tak zo zvedavosti skúmam, čo to robí s ľuďmi a akým spôsobom to mení vnímanie sveta,“ prezradil poslanec ParlamentnýmListom.sk na margo čerstvej mobilnej „vychytávky“.

    Poliačik zapolemizoval aj pri hráčoch, ktorých apka zaviedla do riskantných oblastí alebo na cudzí pozemok. „Každý človek by mal byť natoľko rozumný, že vie, keď niekam nemôže vstúpiť v reálnom svete, tak tam nemôže vstúpiť ani v tom polovirtuálnom,“ vysvetľuje saskár. Aplikáciu prirovnáva k ďalšiemu mobilnému hitu, ktorý v súčasnosti už viac-menej zapadol virtuálnym prachom. „Keď sa hral geocaching, tak vtedy sa kešky tiež neukladali na takýchto miestach. Tak rovnako netreba očakávať, že keď vidím za plotom ambasády pokémona, tak tam môžem zoskočiť. Skrátka, ľudia sa musia správať rozumne bez ohľadu na to, v akej realite sa nachádzajú,“ uzatvoril tému poslanec.

    Hráč verzus odborník

    Médiá z celého sveta prinášajú správy, ktoré podčiarkujú aj negatíva aplikácie. Môže Pokémon Go ohroziť zdravie človeka? PL.sk sa pýtali bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka. „To, čo sa deje v súčasnosti s týmito pokémonmi, je neskutočné,“ rozohnil sa na adresu aplikácie odborník. Skritizoval nielen samotnú hru, ale vo všeobecnosti hry, ktoré fungujú na podobnom princípe. „Akýkoľvek spôsob hry, ktorý dovedie ľudí k masovému pohybu, k nekontrolovateľnému pohybu, ktorý sa vymyká logickému premýšľaniu, spôsobuje veľké riziko. Pre jednotlivcov, ale aj väčšie skupiny ľudí,“ pokračoval v ostrej kritike Zábojník. Podčiarkol, že aj hráči Pokémon Go by mali rešpektovať určité hranice. „Napríklad do objektu zvláštnej dôležitosti, do zasadačky na úrade vlády, kde predseda vlády má zasadanie, predsa nepôjde niekto hľadať pokémonov. Za prvé pracovníci úradu ochrannoprávnych činiteľov ich tam ani nepustia,“ dodal.

    A ako Pokémon Go z bezpečnostnej stránky hodnotia samotní hráči? „Má to negatívne účinky ako všetko nové,“ prezradil svoje dojmy z hry Šimon, ktorý si „appku“ stihol vyskúšať medzi prvými Slovákmi. Na Slovensku sa dá Pokémon Go oficiálne stiahnuť už od tohto víkendu. „Bicykle spôsobujú odreniny, kone spôsobujú zlomeniny a oheň spôsobuje popáleniny,“ podčiarkol Šimon k „vedľajším účinkom“ hry.

    Poznamenáva, že hráčom sa začali prispôsobovať aj bratislavské podniky. „Aj keď to nepokladám za nejaký vynález storočia, ale pekne to stavia na Ingresse (mobilná hra, z ktorej Pokémon Go vychádza – pozn. redakcie) a už teraz majitelia reštaurácií v Starom Meste dobre rozmýšľajú. Kladenie Lure modulov (tento virtuálny predmet používateľom hry pomôže aplikáciu využívať aj bez toho, aby vyrazili do terénu – pozn. redakcie) priláka nielen pokémonov, ale aj zákazníkov,“ dodal Šimon.

    Ministerstvo vnútra varuje

    Keďže hrozí, že hráči zahľadení do svojich mobilných displejov preniknú na miesta, kde nemajú čo robiť, PL.sk zaujímal aj názor ministerstva vnútra. Hovorca Petar Lazarov upozornil, že podobné extrémne prípady na území Slovenska zatiaľ nezaznamenali. „Hráči tejto hry by si mali predovšetkým uvedomovať, že stále žijú v reálnom svete, v ktorom sa za chyby a nepozornosť neplatí virtuálnou menou, ale zdravím a v horšom prípade životom,“ varuje ministerstvo.

    Dodáva, že pri prekročení zákona výhovorky nefungujú. „Preto aj pri aktívnom hraní by ľudia nemali zabúdať na svoju bezpečnosť a tiež nesmú zabudnúť dodržiavať zákony, lebo s výhovorkami o chytaní pokémona by neobstáli a neznalosť zákona, prípadne nevšímavosť, neospravedlňuje,“ dodáva hovorca.

    - Reklama -