VIDEO Francúzi sa pripravujú na vojnu. Nálada sa vyhrocuje, vypískali premiéra

    0
    Vojaci v Paríži (Autor: TASR)

    Vo svojom článku s názvom: Čo bude ďalej? Môže Francúzsko čeliť občianskej vojne? tvrdí spisovateľ Jonathan Miller, ktorý je zároveň členom mestského zastupiteľstva v juhofrancúzskom meste Caux, že teroristický útok v Nice otriasol Francúzskom a dostal ho do bodu „strašidelnej eskalácie“.

    Pripravujú sa na vojnu

    Varoval pritom, že Francúzsko „môže byť na pokraji niečoho, čo sa podobá na občiansku vojnu“. Miller prezrádza, že počet členov miestneho streleckého klubu sa zoštvornásobil z 200 na 800 členov len v niekoľkých posledných mesiacoch. Keď sa Miller spýtal na dôvod, prečo tak veľa Francúzov kupuje strelné zbrane, miestny obyvateľ mu odpovedal: „Pripravujú sa na vojnu.“

    „Rozprávam sa s viacerými ľuďmi na rôznych úrovniach francúzskej spoločnosti a zachytil som zmenu nálady. A tá nálada sa naozaj vyhrocuje,“ píše Miller s tým, že sa nedá zaručiť, ako dlho budú Francúzi všetko znášať.

    Ľudia sa boja

    Miller ďalej vysvetlil, že množstvo občanov plánuje hlasovať za krajne pravicových politikov nie preto, lebo by boli neofašistami, ale pretože „sú vystrašení“ a vraj nikto okrem ľudí okolo Marine Le Penovej im neponúkol nič lepšie ako prezident Francois Hollande. Ľavicový francúzsky prezident napríklad konštatoval, že radikalizmus môže byť zastavený tým, že deti budú v školách recitovať prísahu vernosti francúzskemu štátu. Takúto reakciu však Miller vníma ako nedostatočne tvrdú.

    Vypískali premiéra

    Miller tak, zdá sa, opísal náladu, ktorá sa prejavila pri včerajšej návšteve francúzskeho premiéra Manuela Vallsa v Nice, ktorého pri smútočnej akcii vypískal dav ľudí. Obyvatelia Nice Vallsa vyzvali na rezignáciu po tom, ako Valls konštatoval, že Francúzsko sa musí „naučiť žiť“ s útokmi teroristov.

    Zdroj: Youtube/Newzzer Ro

    Nepovedal to prvý

    Miller nie je jediným, kto varuje, že Francúzsku hrozí občianska vojna. Ešte pred útokmi v Nice sa podobne vyjadril samotný riaditeľ francúzskej Vnútroštátnej bezpečnosti Patrick Calvar. „Sme na sklonku občianskej vojny,“ uviedol Calvar pred parlamentnou komisiou. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro z Calvarových slov vyplýva, že k stretu medzi ultranacionalistami a migrantmi musí skôr či neskôr nevyhnutne dôjsť. Stačia vraj dva alebo tri útoky podobné tým, ktoré sa stali v Kolíne počas novoročných osláv, keď 1 200 žien polícii nahlásilo, že sa stali obeťami sexuálneho obťažovania zo strany migrantov.

    - Reklama -